Monipuolinen tulppaani

Tulppaaneista tulee mieleen – Hollanti. Se onkin tulppaanien kasvatuksen luvattu maa, mutta Suomessa myytävät leikko tulppaanit ovat yleensä Suomessa kasvatettuja. Toinen upea asia, mikä tulppaaneista tulee mieleen, on tietenkin keväinen kukkaloisto puutarhojen perennapenkeissä.

Tulppaanit ovat kotoisin Turkista tai Himalajan vuoriston juurelta. Maailmassa on jopa 6000 tulppaanilajiketta ja Suomessakin niitä on noin sata.

Lajikkeet kukkivat eri aikoina

Tulppaanin kukinta-aikaa ei voi tarkasti tietää. Eri paikoilla se on hieman eri aikaan, joten pakkausten merkinnät ovat vain suuntaa antavia. Ensimmäisinä keväällä kukkivat kasvitieteelliset eli luonnontulppaanit. Ne eivät ole kovin korkeita, mutta kukkivat hyvin ja ovat lajikkeista kaikkein kestävimpiä. Seuraavana kukkivat terttutulppaanit, jotka nimensä mukaisesti kasvattavat useamman kukan samaan varteen. Korkeudeltaan ne ovat hiukan kasvitieteellisiä tulppaaneja korkeampia.

Edellisten jälkeen alkavat kukkia jalostetut tulppaanit, kuten Darwin-ja Triumph tulppaanit, joita kasvaa monissa puutarhoissa yksi- tai kaksivärisinä kukkina. Koska harvinaisempia lajikkeita on lukuisa määrä, niin omassakin kotipuutarhassa voi kukoistaa hyvin erikoinen lajike. Kirjoa voi kasvattaa edelleen puutarhamyymälöiden tai postimyynnin avulla.

Menestymisen edellytykset

Uudet sipulit istutetaan syksyllä syys-lokakuussa. Paras paikka tulppaanille on aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka sekä ravinteikas multa kasvualustana. Siemenkodat tulee poistaa kukinnan jälkeen. Jalostetut lajikkeet kannattaa nostaa ylös maasta muutaman vuoden välein ja istuttaa uuteen paikkaan.

Kauneutta parhaimmillaan

Jos erilaisia tulppaanilajikkeita yhdistää samaan penkkiin, voi niiden kukoistuksesta nauttia varhaisesta keväästä aina kesäkuulle saakka. Tulppaanit sopivat myös loistavasti yhteen esimerkiksi kuunliljojen kanssa. Tulppaani kukkivat ensin kauniin kukintansa loppuun ja myöhemmin esiin nousevat kuunliljat paittävät kesällä tulppaanien kuihtuvat varret. Kukkapenkki kukoistaa näin parhaimmillaan koko pitkän kesän.


Sipulikukat - Artikkelit

Kategoriat