Queens of the Stone Age

Raskasta melodiaa

Kivikauden kuningattaret on herättänyt ehkä eniten yleisön huomiota palkkaamalla edelliselle levylleen rumpaliksi Foo Fighters –yhtyeen laulajan, Dave Grohlin. Grohl taas tunnetaan ennen FF –aikaansa Nirvanan rumpalina, joten julkisuus oli taattu. Ja se kannatti. Queens of The Stone Agen, eli Qotsa, tunnetaan melodisesta, mutta rankasta soitannastaan. Yhtyeen ehdoton keulahahmo on laulaja-kitaristi Josh Homme. Hän perusti yhtyeen 1997 ja värväsi basistiksi entisestä bändistään Kyussista Nick Oliverin. Homme vastaa pääosin laulusta, mutta Oliveri ja vierailevat tähdet hoitavat myös vokaaliosuuksia. Bändin muut jäsenet vaihtuivat kovaan tahtiin. Suomessa bändi on käynyt jo kolmesti. Vuonna 1995 Homme ja Oliveri soittivat Helsingin jäähallissa vielä Kyussin riveissä. Marraskuussa 2002 he esiintyivät Helsingin Nosturissa 3. albumin kunniaksi ja seuraavana kesänä 2003 he esiintyivät Seinäjoen Provinssirockin päälavalla.

Julkaisut

Qotsa on ennättänyt julkaista vuoteen 2005 mennessä neljä albumia:

  • Queens of the Stone Age , 1998
  • Rated R , 2000
  • Songs for the Deaf , 2002
  • Lullabies to Paralyze , 2005

Varsinainen läpimurto oli vuonna 2002 ilmestynyt Songs for the Deaf. Kyseisellä levyllä vieraili juuri Dave Grohl sekä laulaja Mark Lanegan. Levyltä nousi hieno hittibiisi No One Knows , joka vei Qotsan sanomaa ympäri maailman.

Välirikko

Qotsan uusin levy Lullabes to Paralyze oli lähellä jäädä vain kuuntelijoiden haaveeksi, sillä bändin kantavalla voimalla, kaksikko Oliveri ja Homme , riitaantuivat ja Nick Oliveri lähti bändistä. Homme sai kuitenkin koottua rivit kasaan. Nyt bändissä ovat mukana muun muassa jo ennen mainittu Mark Lanegan , Joey Castillo ja Alain Johannes.

Sivuprojektit

Musiikin monilahjakkuus Josh Homme lähtee silloin tällöin aavikon keskelle syrjäiseen taloon muutaman muusikkoystävänsä kanssa. Tuloksena on Desert Sessions –albumi, joita on tähän mennessä ilmestynyt jo yhdeksän. Edellisellä albumilla Desert Sessions 9 & 10 Hommella oli mukana muun muassa laulajatar P.J. Harvey. Myös Nick Oliverilla oli Qotsa-aikoinaan sivuprojekti. Mondo Generator-bändi on julkaissut yhden albumin vuonna 2001. Oliveri on osallistunut myös muiden bändien albumien tekoon. Hän on vieraillut myös monien bändien levyillä.