Mistä kynsien kunto kertoo?

Kynnet ovat kehittyneet kolmesta toisiinsa liittyneestä keratiinilevystä, joiden alla on normaalia ihoa. Kynsi on ihossa kiinni. Kynsien kuntoon vaikuttavat käsien ja eritoten sormien verenkierto. Kynnet kasvavat jatkuvasti, noin millimetrin viikossa. Kasvaminen tapahtuu siten, että uusi kynsiaines työntää vanhaa eteenpäin, näin kynsi siis pitenee.

Kynsien hoitaminen

Hyväkuntoisia kynsiä tavoittelevan on kiinnitettävä huomiota ruokavalioon. Ravinnosta on saatava riittävä määrä elimistön tarvitsemia ravintoaineita, mineraaleja ja hivenaineita. Tärkeimpiä vitamiineja ovat A-, B- ja C-vitamiinit. Pikaisemmissa hoidoissa voi hyödyntää esimerkiksi nokkoskylpyjä sekä käsille että jaloille. Kylpyjen jälkeen kynsinauhoihin ja kynsien juureen voi levittää hoitavia öljyjä tai helliviä voiteita. Kynsien leikkauksen yhteydessä on hyvä käyttää santapaperiviilaa. Sormien kynnet voi muotoilla viilan avulla oman mielen mukaan. Älä kuitenkaan viilaa kynsiäsi, kun ne ovat kosteat. Tällöin viilaaminen saattaa saada kynnet halkeilemaan tai murtumaan. Mikäli haluat hemmotella itseäsi ja kynsiäsi voit aina turvautua kunnon manikyyriin (käsille) tai pedikyyriin (jaloille).

Mistä tunnistaa hyväkuntoisen kynnen?

Kynsi on hyväkuntoinen, kun se on joustava, sileä ja jonkin verran kiiltävä pinnaltaan. Vahva kynsi on hyväkuntoisuuden merkki. Kynnen ei tulisi katketa tai murtua normaaleista kolhuista.

Kynsiongelmia

Kynsien hyvinvointi heijastaa ihmisen yleisterveyttä aivan kuten hiuksetkin.

Kynsien hauraus johtuu yleensä liian vähäisestä ravinnon saannista, yleensä etenkin valkuaisainetta saadaan liian vähän. Syy kynnen haurastumiseen voi olla niin ulkoinen kuin sisäinenkin. Sisäisiä syitä ovat esimerkiksi ikä, vitamiinien ja mineraalien puute, hormonitoiminnan ja aineenvaihdunnan häiriöt, anemia, allergia tai reumatismi. Ulkoisia syitä taas ovat esimerkiksi hoidon puute tai vääränlainen hoitaminen, pesu- tai puhdistusaineet, konekirjoitus, näyttöpäätetyöskentely jne. Hyviä hoitovinkkejä hauraille kynsille ovat kynsinauhavoiteiden käyttäminen, öljykylvyt, metalliviilan välttäminen, ja käsien ja kynsien suojaaminen kumihansikkailla kotitöissä. Myös terveellinen ravinto näkyy kynsien hyvinvointina. Pehmeän kynnen tunnistaa siitä, että se katkeaa helposti ja on liuskoittuva. Syy liian pehmeisiin kynsiin on yleensä heikossa yleisterveydentilassa, vitamiinien tai mineraalien puutteessa jne. Tässäkin tapauksessa kynsiä voi hoitaa kynsinauhavoiteilla.

Kynsiin saattaa syntyä pitkittäissuuntaisia uurteita mineraaliaineiden puutteesta tai kilpirauhasen toimintahäiriöistä. Yleistä on, että uurteita syntyy naisille vaihdevuosien aikoihin, joten myös hormonaaliset syyt voivat olla uurteiden taustalla, samoin kuin stressi.

Värjäytymät voivat johtua esimerkiksi tupakoinnista, jolloin kynnen pinta värjäytyy kellertäväksi. Hoidoksi voi kokeilla kynnen pinnan hiomista kynnen kiillottajalla. Kynsien valkoiset täplät johtuvat kalsiumin puutteesta tai tasapainohäiriöistä.