Millainen matkakohde on Saudi-Arabia?

Pääkaupunki:Riad
Asukasluku:24 miljoonaa
Pinta-ala:2 218 000 km²
Rahayksikkö:rial
Väestö: Saudi-Arabian väestö on pääasiassa arabeja (90 %). Afrikkalaisia ja aasialaisia (10 %).
Uskonto: islam; sunneja 85 % ja šiioja 15 %.
Saudi-Arabian rajanaapurit ovat Irak, Jordania, Kuwait, Oman, Qatar, Arabiemiraatit ja Jemen. Maa sijaitsee Persianlahden rannalla.

Väestönkasvu on ollut nopeaa ja BKT henkeä kohti on laskenut vuoden 1980 $25000:sta $8000 vuonna 2003.

Politiikka

Saudi-Arabia on kuningaskunta ja sen hallitsijasuku tunnustaa islamin wahhabiitilaista haaraa. Kuningas Fahd ja hänen hallituksensa johtavat ilman kansan valitseman parlamentin rajoitteita. 30. marraskuuta 2003 120-jäseninen neuvoa-antava Majlis Al-Shoura sai kuitenkin oikeuden tehdä lakiehdotuksia ja muuttaa hallituksen esityksiä. Parlamentin paikoista kolmannesta on suunniteltu kansan valittavaksi, samoin puolta kunnanvaltuustojen paikoista. Muutos toteutetaan mahdollisesti kolmen seuraavan vuoden aikana. Hyvin tiukka islamilainen lainsäädäntö on käytössä. (Valokuvaaminen julkisella paikalla saattaa johtaa raipparangaistukseen.) Tästä johtuen maan ihmisoikeustilanne on yksi maailman huonoimmista. Lisäksi maassa on ääri-islamilaisia aineksia, jotka ovat tehneet länsimaisten yhtiöiden työntekijöihin ja sotilaisiin kohdistuneita terrori-iskuja.

Maantiede

Saudi-Arabiaan kuuulu suurin osa Arabian niemimaasta, erityisesti sisämaan hiekka-aavikot joista täysin autio Rub’ al Khali on suurin. Maan pinta-ala on lähes kaksi miljoonaa neliökilometriä, mutta väkiluku vain 24 miljoonaa. Vain 1 prosentti maan alasta on viljelyyn kelpaavaa, ja väestö on keskittynyt rannikkoalueilla ja keitaille.

Rajat Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien, Omanin ja Jemenin välillä kulkevat asumattomalla aavikolla ja ovat määrittelemättä.

Kulttuuri

Tunnetuimpia kaupunkeja ovat islamin pyhin kaupunki Mekka, jossa profeetta Muhammed aloitti uransa, sekä Medina, ensimmäinen kaupunki, jonka Muhammed sai käännytettyä kokonaan islaminuskoon. Mekassa käy vuosittain miljoonia muslimeja pyhiinvaelluksella.

Teatteri ja elokuvat ovat maassa kiellettyjä.


Lähi-itä - Artikkelit

Kategoriat