Millainen Moldova on matkakohteena?

Pääkaupunki: Chişinău
Asukasluku: 4,4, miljoonaa
Pinta-ala: 33 800 km²
Rahayksikkö: Moldovan Leu
Kieli: moldovan kieli, joka on lähes identtinen romanian kielen kanssa, 72 %), venäjä (28 % väestöstä)
Tärkeimmät uskonnot: ortodoksit 98,5 %, juutalaiset 1,5 %, baptistit (noin 1000 henkeä)
Etniset ryhmät: moldovalaiset 64,5 %, ukrainalaiset 13,8 %, venäläiset 13 %, turkkilaissukuiset kansat 3,5 %, juutalaiset 1,5 %, bulgarialaiset 2 %, muut 1,7 % (noin 300000 moldovalaisella on myös Romanian kansalaisuus).
Eliniänodote: miehet 64,81 vuotta, naiset 71,8 vuotta
Moldova on maa Itä-Euroopassa, se sijaitsee Romanian ja Ukrainan välissä.

Historia

Moldavian 1359 syntynyt romanialainen ruhtinaskunta siirtyi vuonna 1504 turkkilaisten ottomaanien imperiumin vasallivaltioksi. 1800-luvulla alueesta taistelivat itävaltalaiset (Bukovinan valloitus 1775) ja venäläiset (Bessarabian valloitus 1812). Nykyistä Moldovan valtiota huomattavasti suurempi alue päätyi Pariisin rauhassa 1856 Bessarabian nimellä Romanialle. Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto liitti Romanialta valloitetun Bessarabian silloin Ukrainaan kuuluneeseen Moldavian autonomisen tasavaltaan, joka itsenäistyi vuonna 1991 ja jolle palautettiin romaniankielinen Moldova-nimi. Sen sijaan Moldovan liittämistä takaisin Romaniaan kannattavat puolueet kärsivät 1990-luvulla vaaleissa tappion. Moldovan itäosassa sijaitsevan Transnistrian alueen tilanne on ollut epäselvä 1990-luvun alusta asti, koska alueen slaavienemmistö (ukrainalaisia, venäläisiä, bulgaareja) haluaa säilyttää yhteyden Venäjään (ns. Dnestrin tasavalta).

Talous

Tilastojen mukaan Moldova on Euroopan köyhin valtio, jonka väestöstä 80 % elää köyhyysrajan alapuolella eli alle kahdella dollarilla päivässä. Tilanne ei tosiasiassa kuitenkaan ole aivan näin synkkä. Maaseudulla ihmiset elävät liki omavaraistaloudessa. Maaperä on ilmeisesti Euroopan hedelmällisintä mustaamultaa, joten nälänhätää ei ole. Neuvostotasavallan aikana maa tuotti jopa kolmanneksen koko Neuvostoliiton elintarvikkeista.

Maantiede

Moldova sijaitsee Dnestr- ja Prustjoen välissä lähellä Mustanmeren luoteiskulmaa. Maalla ei kuitenkaan ole omaa merenrantaa. Maasto on kumpuilevaa syvien jokien ja laaksojen rikkomaa tasankoa. Ilmasto on leudon mantereinen, kesät ovat pitkiä ja lämpimiä ja talvi lyhyt läheisen Mustanmeren ansiosta.

Kulttuuri

Moldovalainen viini on maailmankuulua ja monien arvioiden mukaan parasta maailmassa.