Mistä silmien rasitus työssä johtuu?

Silmien rasittuminen työssä ei läheskään aina johdu varsinaisesti itse silmistä. Silmäkipujen syyt on hyvä tiedostaa, jotta niiden taustalla vaikuttaviin tekijöihin voitaisiin puuttua. Silmän seudun kiputilat saattavat johtua esimerkiksi nuhan oireista tai erilaisista silmätulehduksista, mutta niitä voi useimmiten helpottaa oikealla työergonomialla.

Kiristyneet kaulan ja hartioiden lihakset aiheuttavat rasitusta silmissä. Hartioiden rentouttaminen taukojumpalla, ja niiden jännittämisen sekä olkapäiden jatkuvan nostamisen välttäminen vähentävät silmäkipuihin johtavaa lihasjännitystä. Myös riittävään valaistukseen ja ympäristön väreihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Yhä suurempi osa työstä tehdään tänä päivänä tietokoneen näytön ääressä. Koska lähellä silmiä sijaitsevaa näyttöä tuijotetaan useita tunteja putkeen, tulee sen sijoittamisessa huomioida silmän ominaisuudet. Näytön sijoittaminen 50-80 cm etäisyydelle ja 10-15 cm silmien tason alapuolelle vähentää silmien rasituksen mahdollisimman pieneksi. Tällaisilla järjestelyillä vältytään turhalta silmäsäryltä ja väsymiseltä.


Työhyvinvointi - Artikkelit

Kategoriat