Kuka sairastuu ja miksi?

Kesäihottuma on hankala allergiaperäinen ihosairaus, jota esiintyy erityisesti islanninhevosilla, jonkun verran suomenhevosilla, shetlanninponeilla ja russeilla. Myös muun rotuiset hevoset voivat sairastua kesäihottumaan, mutta se on harvinaisempaa. Kesäihottuma on myös todennäköisesti jossain määrin periytyvää.

Kesäihottuma oireilee voimakkaimmin nimensä mukaisesti kesäaikaan toukokuusta syyskuuhun, jolloin lentäviä hyönteisiä on eniten. Pääasiallisimpana aiheuttajana ovat Culicoides- polttiaiset, mutta myös erilaiset hyttyset ja mäkäräiset voivat aiheuttaa oireita.

Mistä tunnistan kesäihottuman?

Kesäihottuman ensimmäisenä oireena on yleensä kutina ja ihon paksuuntuminen ja hilseily. Tavallisimmin oireet esiintyvät harjamarrossa ja hännäntyvessä, mutta myös päässä, selässä ja kyljissä ihottumaa voidaan havaita. Kutinan vuoksi hevoset hankaavat itseään. Hangatessa rikkoutuneeseen ihoon tulee herkästi tulehduksia. Seurauksena ovat entistä voimakkaammat oireet ja ihon paksuuntuminen poimuiseksi.

Normaalitkin hevoset hankaavat itseään kesäaikaan hyönteisten puremien vuoksi. Ne eivät kuitenkaan hankaa ihoaan rikki kuin poikkeustapauksissa.. Kesäihottumaisen hevosen paksuuntunut nahka voi olla isoilta aloilta ruvella. Rupien halkeillessa kudosnestettä voi erittyä ihon pinnalle. Kesäihottumaisen hevosen hankaaminen voi olla niin rajua ettei se hankaamiseltaan malta keskittyä edes syömään.

Kuinka kesäihottumaa hoidetaan?

Hoito on työlästä ja kestää kauan. Ihottumahevoset pyritään pitämään suojassa hyönteisiltä joko pitämällä niitä tallissa tai käyttämällä ihottumaloimia ja hyönteiskarkoitteita. Varsinaisten hyönteismyrkkyjen ohella hyönteisten karkoittamiseen voi kokeilla ruokaöljyä, jossa on runsaasti murskattua valkosipulia. Haju karkoittaa hyönteisiä ja valkosipuliöljy toimii samalla bakteeritoimintaa ehkäisevänä ihon pehmentäjänä.

Vakavissa kesäihottumatapauksissa eläinlääkärin käyttäminen on välttämätöntä. Allergisena vaivana kesäihottumaan voidaan antaa sisäisesti antihistamiini- ja/tai kortisonilääkitys. Ihottuman hoidossa tärkeää on puhtaus ja ihon pehmeänä pitäminen. Tulehdusoireita voidaan lievittää kortisonivoiteilla ja ihon pehmeänä pitämiseen voi käyttää monenlaisia rasvoja.

Hevosta voi myös yrittää estää vahingoittamasta itseään lisää hankaamalla pitämällä sitä sähköpaimentarhassa ja tallissa sileäseinäisessä karsinassa. Hankaamisen suurin haitta on ihon rikkoutuminen, mutta myös rakenteet ja ihmiset voivat vahingoittua.

Kesäihottumaa on vaihtelevalla menestyksellä yritetty hoitaa myös vaihtoehtoisilla hoitomenetelmillä. Ainakin akupunktiota käytettäessä on raportoitu positiivisia hoitotuloksia. Lisäksi ainakin yrttilääkintää ja homeopatiaa voi kokeilla.