Millainen peli on Compatibility?

Compatibility (engl. = yhteensopivuus) on peli, jossa voittaakseen on päästävä toisen pään sisään, tai on ainakin yritettävä arvata toisen ajatuksenjuoksua. Pelissä on lauta, vastauskortit, tehtäväkortit, pelinappulat ja noppa. Pelissä on hyvä olla vähintään 3 pelaajaa.

Pelin aloitus

Jokaiselle pelaajalle otetaan pelinappula ja nappulan väriä vastaava vastauskorttipino. Joka pelaaja saa siis nipun, joka sisältää samanlaiset kuvakortit ja tekstikortit. Kuvakorteissa on mm. kännykän kuva, maisemia, ihmisiä, kaupunkikuvia jne. Tekstikorteissa on sanoja, kuten ilo, kysymysmerkki, tulevaisuus jne. Näillä korteilla yritetään aina kuvata tehtävänä olevaa sanaa.

Pelin kulku

Pelin aloittaja heittää nopalla tehtäväkortin tehtävän numeron. Sitten hän nostaa tehtäväkortin ja lukee kortista nopan osoittamasta kohdasta sanan ääneen. Tämän jälkeen kaikki pyrkivät kuvaamaan tuota sanaa vuorossa olevan, eli aloittajan, näkökulmasta. Pelilaudan jokaisessa ruudussa on numero. Se ruutu, missä kukin pelaaja on, määrittää, monellako kortilla kyseistä sanaa saa kuvata. Jos siis on ruudussa, jossa on numero 3, pelaaja saa valita omasta pinostaan kolme korttia, jos taas ruudussa 5, saa valita viisi korttia.

Vuorossa oleva pelaaja asettaa valitsemansa korttinsa riviin kuvapuoli alaspäin niin, että vasemmalla oleva kortti kuvaa hänen mielestään parhaiten sanaa. Muut toimivat samoin, ja kun kaikki ovat valinneet korttinsa pöytään, vuorossa oleva pelaaja ja muut kääntävät kortit näkyviin. Pisteitä jaetaan sen mukaan, kuinka hyvin ne osuvat yhteen vuorossa olevan pelaajan kanssa. Vuorossa oleva saa myös pisteitä sen mukaan, kuinka moni on arvannut samoja kortteja.

Jos pelaaja on arvannut saman kortin kuin vuorossa oleva ja asettanut sen samalle paikalle, esim. parhaiten kuvaavaksi kortiksi, eli ykköspaikalle, hän saa kortista kaksi pistettä (samoin vuorossa oleva pelaaja). Jos kortti on oikein, mutta eri paikalla, siitä saa yhden pisteen (samoin vuorossa oleva pelaaja). Vuorossa oleva pelaaja saa siis aina kierrokselta enemmän pisteitä, koska hän vertaa korttejaan jokaiseen pelaajaan ja saa kaikista pisteitä, kun taas muut vertaavat vain vuorossa olevan kortteihin.

Seuraavaksi vuoroon tulee aloittaneen pelaajan vasemmalla puolella istuva. Hän heittää taas noppaa, nostaa kortin ja sanoo sanan ääneen. Nyt muut pelaajat yrittävät valita korttinsa, kuten hän, eli miettimällä, miten kyseinen pelaaja assosioi.

Peli loppuu siihen, kun ensimmäinen pelaaja, eli voittaja pääsee pelilaudan loppuun.