Kill Bill

Tarantinon väkivaltatutkielma rullaa sulavasti

Elokuva alkaa kun kaltoin kohdeltu morsian herää muutaman vuoden kooman jälkeen. Morsiamen on tähän tilaan saattanut Bill, jonka jahtaamisesta elokuva kertoo. Billin johtama palkkamurhaajajoukkio (Deadly Viper Assassination Squad ) on saatava yksikerrallaan pois päiväjärjestyksestä. Tästä alkaa mittava kostonkierre.

Ihan perinteinen matkakertomus tämä, Quentin Tarantinon ohjaama ja Uma Thurmanin tähdittämä toimintaelokuva, ei ole. Erona tavallisiin sankaritarinoihin on pääosaa näyttelevä Femme Fatale. Tarantinon esikuvista ei ole tälläkään kertaa epäselvää. Kill Billin on sanottu olevan kunnianosoitus muun muassa Hong Kongin Martial Arts elokuville ja Aikira Kurosawan samuraitarinoille. Vaikutteita Tarantino on ammentanut myös japanilaisesta animesta.

Elokuva herätti keskustelua ultraväkivaltaisilla taistelukohtauksillaan. Väkivalta kuitenkin tavallaan valuu sormien läpi, sillä kohtaukset ovat niin ylitsevuotavia, että niistä ei osaa järkyttyä. Tekninen jälki on erittäin osaavaa. Taustalta löytyykin alansa huippuja, kuten Oliver Stonen elokuvissa vaikuttanut ja erittäin taitava kuvaaja Robert Richardson. Taistelukoreografiasta vastasi Woo-Ping Yuen.

Tarina on sinänsä kekseliäs ja nokkela, vaikka heti alusta asti katsoja tietää, miten lopulta tulee käymään. Tarinan nokkeluus tuleekin Tarantinon rullaavasta dialogista ja kiehtovista sivujuonista. Bill kohdataan vasta kakkososassa ja ensimmäinen osa vasta pohjustaa tätä viimeistä taistelua.

Tarintino tuo myös esille väkivallan pinnan alla piileviä merkitys tasoja. Nihilismistä tässä ei kuitenkaan ole kysymys, vaan pikemmin väkivallan arkipäiväistämisestä. Välillä kohtaukset venyvät liian pitkiksi. Dialogi vie välillä pääosan juonen kuljettamisesta. Tarantinon aikaisemmista elokuvista Pulp Fiction ja Jackie Brown ovat saaneet samantyyppistä kritiikkiä ohjauksen ajoittaisesta junnaamisesta.

Alkuperäinen nimi: Kill Bill
Ohjaaja: Quentin Tarantino
Käsikirjoitus: Quentin Tarantino
Pääosanäyttelijät: Uma Thurman
Tuottaja: Lawrence Bender
Valmistusvuosi: 2003
Valmistusmaa: USA
Kieli: Englanti
Saavutukset: Yksi Golden Globe -ehdokkuus (paras näyttelijä), 39 muuta ehdokkuutta ja 11 palkintoa.
Ikäraja: K-18
Julkaisija: Nordisk Film
Kesto: 111 min
Genre: Toiminta, väkivalta
Arvostelu: ***