Millainen peli on Imago?

Imago on lautapeli, jonka ideana on nähdä jostakin henkilöstä samanlaiset puolet, kuin muut pelaajat näkevät. Peli sopii yli 12-vuotiaille ja vaatii 3–8 pelaajaa (mitä enemmän, sen hauskempi). Peli sisältää pelilaudan, 250 imagokorttia, 9 pelinappulaa, arpakuution ja tussin.

Pelivälineet ja pelivalmistelut

Pelilaudalla on soikea ympyrä, jonka reunalla on 9 aluetta, 8 tyhjää ja yksi haasteruutu. 8 alueeseen tulee yksi nimi. Ensin laudalle laitetaan pelaajien nimet, ja mikäli ruutuja jää tyhjäksi, valitaan näihin joko yhteisiä tuttuja tai julkisuuden henkilöitä. Nimet kirjoitetaan pelin mukana tulevalla tussilla, jonka jäljen voi pyyhkiä pelin jälkeen pois. Pelissä on yksi erilainen pelinappula eli pelimerkki, joka laitetaan pelin alussa tälle ulkokehälle mihin tahansa ruutuun

Sisempänä ympyrässä on peliruutujen muodostama varsinainen pelirata, jolla edetään pelinappuloilla. Pelin alussa pelaajien pelinappulat laitetaan Start-ruutuun.

Jokaiselle pelaajalle annetaan 6 vastauskorttia, joihin on merkitty numerot 1-6. Kortit ovat samanväriset kuin pelaajan pelinappula. Näillä korteilla ”äänestetään” omasta mielestä paras vaihtoehto.

Imago-korteissa, eli ns. tehtäväkorteissa on lause: Kuvittele, jos (henkilön nimi) tekisi/olisi …niin mitä seuraavista hän tekisi/olisi. Eli esimerkiksi: Kuvittele, jos Tarja Halonen olisi kirjoitusväline, mikä seuraavista hän olisi? 1)Sulkakynä 2) Näppäimistö 3) Liitu 4) Kuulakärkikynä 5) Värikynä 6) Spraymaali. Imago-kortit asetetaan pelin alussa pelipöydälle pinoksi, tehtäväpuoli alaspäin.

Pelin kulku

Pelaajat heittävät noppaa, ja korkeimman luvun saanut aloittaa. Tämä pelaaja heittää uudestaan ja siirtää ulkokehän pelimerkkiä joko myötä- tai vastapäivään pelilaudalla nopan osoittaman määrän. Pelaaja nostaa kysymyskortin ja lukee kysymyksen ja vastausvaihtoehdot ääneen laittaen kysymyksen aukkokohtaan sen nimen, joka lukee pelimerkin ruudussa. Kortti laitetaan tämän jälkeen kaikkien pelaajien nähtäväksi pöydälle.

Jokainen pelaaja miettii omasta mielestään parhaiten sopivan vaihtoehdon ja valitsee vaihtoehtoa vastaavan numeron vastauskorteistaan. Kun kaikki ovat valmiita, pelaajat kääntävät korttinsa yksitellen alkaen vuorossa olevasta pelaajasta.

Kierroksen suosituimman tai yhtä suositun vastausvaihtoehdon valinneet pelaajat saavat siirtää pelinappulaansa yhden askeleen verran eteenpäin. Mikäli vuorossa ollut pelaaja on vastannut suosituimman vastauksen mukaan, hän pääsee eteenpäin kaksi askelta. Jos kaikki pelaajat vastaavat eri tavalla, kukaan ei saa liikkua pelilaudalla eteenpäin.

Haastaminen on pelin suola. Jos joku pelaajista heittää luvun, jolla pääsee haasteruutuun, hän valitsee yhden pelaajan kanssaan haastekierrokselle. Valitun pelaajan on otettava haaste vastaan. Tämän jälkeen haastaja heittää noppaa ja siirtää pelimerkkiä uudestaan. Pakasta nostetaan Imago-kortti kuten normaalisti, mutta nyt vain nämä kaksi pelaajaa osallistuvat. He vastaavat, kuten normaalilla kierroksella, ja jos heidän vastauksensa on sama, kumpikin pääsee neljä askelta eteenpäin. Jos vastaus on eri, kumpikin joutuu siirtymään kaksi askelta taaksepäin (ei kuitenkaan kauemmaksi kuin Start-ruutuun).

Pelissä on mukana myös bonuskortti, jotka ovat Imago-korttien joukossa. Kun pelaaja nostaa bonuskortin, hän säilyttää sen, ja voi käyttää sitä koska tahansa pelin aikana kuultuaan kysymyksen. Mikäli pelaaja vastaa suosituimman vastauksen, hän saa joko yhden tai kaksi askelta ylimääräistä bonuskortilla. Bonuskortteja voi pelata myös monta samalla kertaa.

Pelin voittaa se, joka ensimmäisenä saapuu pelilaudan keskellä olevaan maaliruutuun.

Huom! Samalla porukalla Imagon pelaa kohtuullisen nopeasti loppuun. Tällöin kannattaa pelata niin, että laittaa peliruutuihin vain julkisuuden henkilöiden nimiä, jolloin peliin saa vaihtelua.