Miten valmistan ruskean kastikkeen?

Rasvasuurustettu kastike

Kastikkeen valmistamisessa voit käyttää paistinpannua, paksupohjaista kasaria tai pientä kattilaa. Tärkeää on, että paksun pohjan ansiosta ruoka-aine ei kuumene liian nopeasti, että rasva ja jauhot palavat. Valmistusastian on hyvä olla myös sellainen, että nesteen lisäämisen jälkeen kastike voidaan vielä vispata kiiltäväksi ja tasaiseksi. Tärkeää on myös, että peruspohjan valmistuksessa rasvaa ja jauhoja käytetään sopivassa suhteessa. Kastiketta täytyy pystyä liikuttelemaan ruskistusvaiheessa notkeasti, jotta ruskistuminen tapahtuu tasaisesti. Kastikkeen ollessa kauniin ruskeaa, pienennetään lieden lämpötilaa. Jauho- rasvaseoksen joukkoon lisätään neste kuumana, jotta paakkuuntumista ei tapahdu niin helposti. Lisää mausteet ja muut aineet kastikkeeseen viimeiseksi ja maista.

Nestesuurustettu kastike

Nestesuurustetut kastikkeet jaetaan kahteen ryhmään, kokoneste- ja osanestesuurustettuihin kastikkeisiin. Kokonestesuurustetussa kastikkeessa jauhot vispataan kylmään nesteeseen, jonka jälkeen kastike kiehautetaan koko ajan sekoittaen, kunnes se sakeutuu. Kastike on hyvä vielä vispilöidä valmiina mausteiden lisäyksen yhteydessä, jotta mausteet sekoittuvat kunnolla, eikä kastikkeeseen jää paakkuja.

Osanestesuurustettu kastike valmistetaan sekoittamalla jauhot pieneen määrään kylmää nestettä. Nestesuurus lisätään kuumaan liemeen ja kiehutetaan sen jälkeen sakeaksi.