Millaisia ovat kodin yleisimmät tuhohyönteiset?

Kotona saattaa esiintyä joskus kutsumattomia hyönteisvieraita. Useimmat näistä ovat ihmiselle täysin harmittomia, mutta silti epämiellyttäviä tuttavuuksia. Yleensä tuhohyönteiset tulevat kotiin joko viemäriverkoston, seinänrakosten tai elintarvikkeiden mukana ja koettavat elää huomaamatonta elämää ihmisten kanssa. Muutamasta ötökästä ei vielä kannata huolestua, mutta runsaslukuinen hyönteisyhdyskunta vaatii jo toimenpiteitä: yleensä tilanteeseen tuo apua soitto isännöitsijälle, joka tarkastaa tilanteen ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin. Omakotitaloasukki voi halutessaan ottaa yhteyttä oman kunnan ympäristö- tai terveystarkastajaan ja saada tätä kautta toimintaohjeita.

Yleisimpiä nykyajan tuhohyönteisiä ovat sokeritoukka, turkiskuoriainen ja erilaiset ruoka-aineisiin mieltyneet hyönteiset, kuten riisihärö, rohmukuoriainen ja jauhokoisa. Ruoka-ainetuholaiset pesiytyvät yleensä jauhopusseihin ja pilaavat elintarvikkeet ulosteillaan ja munillaan. Yleensä riittävä toimenpide näiden ötököiden hävittämiseksi on pilaantuneiden ruokatavaroiden poisheittäminen – jäljelle jääneet kuivatarvikkeet kannattaa laittaa tiiviisiin purkkeihin ja säilyttää niissä jatkossakin. Jos ongelma on päässyt kovin pahaksi, on paikallaan ruokakomeroiden perusteellinen siivous ja myrkyttäminen. Samalla kannattaa käydä läpi keittiön jokainen soppi, myös uunin tausta ja komeroiden päälliset, joita ei tavallisesti niin usein siivota.

Hopeanharmaa ja nopeasti liikkuva sokeritoukka tulee asuntoon viemäriverkoston kautta ja käyttää ravinnokseen orgaanista jätettä sekä homerihmastoja. Muutaman sokeritoukan voi halutessaan torjua kaatamalla viemäriin kiehuvaa vettä, mutta suuri sokeritoukkayhteisö on yleensä varoitusmerkki piilevästä vesivahingosta – tähän on syytä reagoida vakavasti. Tekstiilituholaisista yleisin on puolestaan turkiskuoriainen, jonka toukat käyttävät ravinnokseen villaa, turkisvaatteita ja höyheniä. Yleensä näiden ruokavieraiden käynnin huomaa vaatteeseen ilmestyneistä rei’istä. Turkiskuoriaisen torjunnassa käytetään apuna pakkasta, tuuletusta ja tarvittaessa myrkyttämistä. Ennen vanhaan yleinen tekstiilituholainen, vaatekoi, on Suomessa käynyt tätä nykyä harvinaiseksi.