Mitkä ovat Savolaisia perinneruokia?

Savolainen ruokaperinne kuuluu itäiseen perinnealueeseen. Se näkyy esimerkiksi siten, että uunia käytetään paljon ruuanvalmistuksessa. Monet savolaiset herkut ovatkin uuniruokia, kuten kalakukko. Savolaista perinneruokaa ovat kalakukon lisäksi muun muassa kokkelipiimä, talkkuna ja tappaiskeitto. Myös rieskat ja vellit ovat olennainen osa savolaista ruokaperinnettä. Rieskat tehdään tavallisesti ohrajauhoista- ja ryyneistä. Niiden kanssa tarjotaan munavoita. Juhannuksen herkkuihin kuuluvat muurinpohjaletutkin ovat peräisin Savosta joskin hyvin pieneltä alueelta. Piirakat kuuluvat myös olennaisena osana savolaiseen keittiöön. Savolainen piirakka on paksukuorisempaa kuin karjalainen piirakka. Savolainen keittiö jakautuu eteläiseen ja pohjoiseen. Etelä-Savon ja Pohjois-Savon perinneherkut poikkeavat hieman toisistaan, vaikka raaka-aineet ovat usein samoja.

Savo on järvialuetta, mikä on vaikuttanut alueen keittiöön. Kala kuuluu olennaisena osana savolaiseen ruokaperinteeseen. Esimerkiksi kalakukon keskeinen raaka-aine on kala. Myös suolasärki tunnetaan savolaisena perinneruokana. Ennen vanhaan kalaa syötiin Savossa ympäri vuoden tuoreena, kuivattuna ja suolattuna.

Kalakukko valmistetaan leipomalla ruisjauhotaikinasta kuori, jonka täytteeksi laitetaan tavallisimmin ahventa tai muikkua ja rasvaista siankylkeä. Kalakukon ohella savolaisiin perinneruokiin kuuluu rättänä eli mustikkakukko. Se valmistetaan kalakukon tapaan. Ruisjauhotaikinasta valmistetun kuoren täytteenä on kalan asemesta mustikoita. Rättänä on siis jälkiruokaa.

Kokkelipiimää on perinteisesti nautittu ruokajuomana tai iltapalana. Se on nimensä mukaisesti piimää, jossa on paakkuja. Savolaisen talkkunan raaka-aine puolestaan on ohra ja sitä syödään usein puuromaisena esimerkiksi tirripaistin kanssa. Jälkiruokanakin talkkunaa syödään. Tällöin siihen sekoitetaan esimerkiksi puolukoita.

Savolaisista keitoista tunnetuimpiin kuuluu tappaiskeitto, joka valmistetaan sisäelimistä ja lihasta. Perinteisesti tappaiskeittoa on valmistettu syksyllä, jolloin ennen vanhaan valmistauduttiin talven tuloon teurastamalla eläimiä. Tavallista oli, että keittoa valmistettiin kerralla suuri annos. Keiton maku vain paranee lämmitettäessä. Lihan ja sisäelinten lisäksi tappaiskeitossa on perunaa ja porkkanaa. Nykyään tappaiskeittoa voi laittaa vuoden ajasta riippumatta. Sisäelimiä voi ostaa kaupoista ympäri vuoden.

Savolaisesta perinneruuasta kiinnostunut voi tutustua eri ruokalajeihin lukemalla perinneruokaohjeita. Niitä löytyy keittokirjoista. Lisäksi on ravintoloita, joissa tarjotaan savolaisia perinneruokia. Niihin kannattaa tutustua.