Ohj. Sergio Leone

Moderni lännenelokuva, jonka tapahtumat sijoittuvat pieneen Villin Lännen kaupunkiin, jossa korruptio rehottaa. Rahan vallalla motivoituneet liikemiehet toteuttavat mielihalujaan apunaan kaikki mahdolliset keinot--laista löytyvät porsaanreiät, rikollisuus. Mukana on koko järjestäytynyt yhteiskunta papistoa myöten. Perinteisesti katsottuna villin lännen voimaa ja ”oikeutta” edustaa lännen miehen pistooli. Mutta on olemassa yksi, voimakkaampi ase, joka voi pysäyttää pahimmankin pyssysankarin: raha. Tämän näkemyksen myötä Huuliharppukostajasta muodostuu freskomainen kuvaus kapitalismin luonteesta.

Toisaalla on olemassa kuitenkin Charles Bronsonin elokuvassa esittävän vaeltajan kaltaisia hahmoja, joiden motiivina on vielä rahaakin voimakkaampi ase: kosto. Bronson on tyypillinen leonemainen anti-sankari, yksinäinen ratsastaja, josta emme tiedä juuri mitään. Vasta elokuvan lopussa esitetty takauma kertoo, miksi hänestä on tullut huuliharppua soittava kostaja--hän on tullut tappamaan miehen, joka on nuoruudessaan tappanut hänen veljensä.

Huuliharppukostaja ei ole niin ikään pelkkä lännenelokuva vaan kertomus siitä, miten nykyaika on syntynyt. Se on myös Leonelle epätyypillinen, vahva naiskuvaus (hänhän oli etupäässä miesten ohjaaja) Claudia Gardinalen esittämästä naisesta, jonka uusi perhe, uusi elämä armottomasti teurastetaan kapitalismin tieltä elokuvan alussa.

Epätavallista on myös Henry Fonda, amerikkalaisen rehdin miehen ikoni, esittämässä elokuvan roistoa. Elokuvan upean, pehmein sävyin tapahtumien syvimpään sisimpään porautuvan musiikin sävelsi ohjaajan hovisäveltäjä Ennio Morricone.


Kaikkien aikojen elokuvat - Artikkelit

Kategoriat