Mikä aiheuttaa lapsettomuutta?

Lapsettomuuteen on olemassa monia syitä. 30 % tapauksista lapsettomuuden syy löytyy naisesta, 30 % miehestä, ja 30 % syyt löytyvät molemmista. Noin 10 % tapauksissa syitä ei tutkimuksista huolimatta saada selville lainkaan.

Miesten ongelmia

Siittiöiden huonontunut toiminta on yleinen ongelma silloin, kun ongelma on miehessä. Siemennesteen huonoon laatuun vaikuttavat kives- ja lisäkivestulehdukset, kiveskohjut ja esim. kromosomivirheet. Siittiöiden puuttumiseen voi olla syynä siementiehyeiden tukos tai erittäin alhainen siittiötuotanto. Tämä tarkoittaa sitä, että siittiöitä on joko liian vähän, tai ne eivät toimi kunnolla. Siittiöiden huonontunut toiminta voi johtua kroonisesta sairaudesta, ympäristön vaikutuksesta (esim. solumyrkyt, lääkkeet tai säteily), tulehduksesta (esim. klamydia) tai synnynnäisistä vioista. Miehillä ongelmia saattavat aiheuttaa myös hormonitoiminnan häiriöt, erektio-ongelmat, siemensyöksyn ongelmat tai esim. aikuisiällä sairastettu sikotauti(joka saattaa alentaa siittiöiden kykyä hedelmöittää munasolu). Joskus miehellä on vasta-aineita omia siittiöitä vastaan.

Naisten ongelmia

Naisen kohdalla munanjohtimiin liittyvät ongelmat ovat tavanomaisimpia lapsettomuuden syitä. Munanjohdinvaurioista kärsii miltei puolet lapsettomuudesta kärsivistä, ja ne saattavat johtua esim. yhteen kasvaneista munanjohtimista tai kohdunulkoisesta raskaudesta. Noin neljässä tapauksessa kymmenestä munasarjat eivät kykene tuottamaan munasolua. Myös ovulaatio-ongelmat eli munasolun irtoamishäiriöt ovat usein syynä. Joskus lapsettomuuden syynä on endometrioosi. Tällöin kohdun limakalvo on väärässä paikassa, kohdun ulkopuolella (esim. munanjohtimissa tai munasarjoissa). Endometrioosin tavallinen ilmenemistapa on kivuliaat kuukautiset. Keskivaikeasta vaikeaan endometrioosiin sairastuneista n. 50 % pystytään auttamaan. Myös huomattava yli- tai alipaino saattaa vaikuttaa lapsettomuuteen, kuten myös stressi, ylenmääräinen alkoholin käyttö, tupakointi, kohdun viat, erilaiset hormonihäiriöt tai aikaisemmin sairastettu klamydia. Korkea ikä saattaa myös olla ongelmana. Vaikka hedelmällisyys vaihteleekin suuresti eri henkilöiden välillä, nainen on hedelmällisimmillään 20-25 vuoden iässä, ja 30 ikävuoden jälkeen hedelmällisyys heikkenee. Perinnölliset syyt lapsettomuuteen ovat melko harvinaisia.


Lapsettomuus - Artikkelit

    Kategoriat