Miten ikääntyvää kissaa hoidetaan?

Miten vanhaksi kissa elää?

Kotikissan elämän pituus on usein paljon pidempi kuin kulkukissojen. Hyvin hoidettuna ja terveenä oleva kissa elää useimmiten ainakin 14-vuotiaaksi, mutta 17-vuotiaskaan kissa ei ole harvinainen. Sen sijaan 20-vuotiaat tai sitä vanhemmat kissat ovat harvinaisia, mutta eivät mahdottomuuksia.

Miten vanheneminen näkyy kissassa?

Varsinainen vanheneminen aiheuttaa kissalle vain harvoissa tapauksissa suoranaista kärsimystä. Kissan vanheneminen näkyy yleiseensä siinä, että kissa viettää entistä enemmän aikaa nukkuen. Useimmat kissat laihtuvat pikemminkin kuin lihovat vanhetessaan. Näkö ja kuulo myös heikkenevät, mutta se ei tarkoita, että kissa pitäisi lopettaa vaan ne kuuluvat luonnollisena osana vanhenemiseen.

Pitääkö vanhaa kissaa hoitaa eri tavalla kuin nuorta kissaa?

Pääsääntöisesti vanha kissa ei tarvitse suuresti nuoren kissan hoidosta poikkeavaa huolenpitoa. Vanhempaa kissaa on kuitenkin syytä käyttää eläinlääkärillä tarkastettavana useammin kuin nuorta, noin kerran vuodessa tai kun epäillään jotakin olevan vialla. Yleisimpiä oireita ovat lisääntyvä hammaskivi vanhemmalla kissalla, joten sitä on syytä poistattaa. Aina ruokaansa varauksella suhtautuva kissa saattaa tulla entistä nirsommaksi vanhetessansa. Kynnet myös pääsevät mahdollisesti kasvamaan pidemmiksi, sillä kissa käyttää ja kuluttaa niitä vähemmän mitä aikaisemmin.

Millaisia sairauksia ikääntyvälle kissalle tulee?

Tavallisimpia sairauksia ikääntyvälle kissalle ovat munuaisviat, jotka oireilevat kissan ruokahaluttomuutena ja oksenteluna. Muita sairauksia ovat diabetes, sydänlihaksen rappeuma ja harmaakaihi. Sen lisäksi myös erilaiset kasvaimet ja syövät eri paikoissa ruumista ovat varsin yleisiä kaiken ikäisillä kissoilla, mutta etenkin niitä saattaa tulla iäkkäämmille kissoille. Mikäli sairauden aiheuttaa leukoosivirus, kissa usein lopetetaan, sillä leukoosivirus leviää usein herkästi.