Toistamiseen elvytetty rotu

Lemmikkinä eurasier on aika tuntematon, mutta alkuperältään sillä on pitkä historia. Eurasier on wolfspitzin ja cow cow:n risteytys. Alun perin tämä eurooppalaisen ja aasialaisen rodun risteytys toteutettiin Ob- ja Jenisei -jokien laaksoissa asuneiden venäläisten toimesta. Tarkoituksena oli luoda paimenkoiralle sopiva rotuyhdistelmä. Nämä heimot harjoittivat poronhoitoa ja avuksi tarvittiin kestävä ja helposti hallittavia koiria. Silloiset kiinalaiset pystykorvat cow cow:t, joita käytettiin paimenina olivat luonteeltaan vaikeasti koulutettavia.

Wolfspitzin ja cow cown risteytyksia kutsuttiin nimellä, laika, tarkempi nimitys; nenetsianlaika.

Venäjällä rotu jäi vallankumouksen myötä unohduksiin.

Eurasierrotu elvytettiin 1950-luvulla, uutena kotimaana oli tällöin Saksa. Rodun jalostukset aloitti nobelisti Konrad Lorenz. Lorenz aloitti rodun elvytyksen uusilla yksilöillä, vaikka jäljellä olisi saattanut olla vielä aikaisemman kannan yksilöitä.

Jalostettavan kannan kantavanhemmiksi valittiin mahdollisimman puhdasrotuiset yksilöt; cow cow-uros ja wolfspiz-narttu, valinnoista vastasi Julius Wipfel. Valittujen koirien ulkomuoto ja psyykkiset ominaisuudet tutkittiin tarkkaan. Risteytettävien yksilöiden oli kuuluttava samaan sukupolveen. Myöhemmässä vaiheessa risteytyksiä tehtäessä; uros pidettiin usein samana, mutta narttu vaihdettiin. Alkujalostuksessa karsittiin pentueesta kaikki ne pennut pois, joissa oli liikaa vain toisen rodun ominaisuuksia.

Levinneisyys

Vuoteen 1973 eurasieria oli kasvatettu lähinnä vain Saksassa, mutta jalostus/kasvatustoiminta laajeni Ranskaan, Itävaltaan, Sveitsiin, Italiaan, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin, FCI:n hyväksyessä rodun virallisesti.

Rotuna eurasier on edelleen aika harvinainen näky koiranäyttelyissä.

Eurasier Suomessa

Ensimmäiset eurasierit tuotiin Saksasta vuonna 1987, tämän jälkeen jalostukseen käytettäviä yksilöitä on tuotu myös Ranskasta.

Suomalaisten eurasierien terveys ja luonteenpiirteet ovat olleet hyvät. Kaikista Suomen lemmikkikoirista euraasierien osuus on hyvin pieni.

Rotujärjestö:

Suomen Seurakoirayhdistys ry.

Alajaosto: Suomen Eurasier Kerho ry.