Mitkä ovat mökkimatkailijalle sopivia matkakohteita?

Monelle loma kesämökin rauhassa on unelmien täyttymys. Mökkeilystä nautitaan yksin tai koko perheen voimalla. Uidaan, saunotaan ja paistetaan makkaraa nuotion rätistessä iloisesti. Ihaillaan kuulasta kesäyötä ja kuunnellaan käen kukuntaa. Nykyisin on kuitenkin myös paljon suomalaisia, joiden kesämökki löytyy maailmalta hieman toisenlaisista oloista. Oloista, jonne ei kesäyön aurinko yllä, mutta toisaalta eivätpä yllä sankat hyttysparvetkaan.

Mökkilomalainen voi maailmalle halutessaan vuokrata loma-asunnon lomansa ajaksi, ostaa oman loma-asunnon, hankkia viikko-osakkeen tai vaikkapa vaihtaa kotia jonkun sellaisen kanssa, joka mielii lomailemaan Suomeen joksikin aikaa. Valinnanvaraa on siis runsaasti, ja kohdealueita loma-asunnon hankintaan varsin paljon, joten lomakodin hankkiminen onnistuu kyllä, kunhan ensin listaa toiveensa ja tarpeensa.

Mökkimatkailija suuntaa lomalleen useimmiten heinä-elokuussa. Se on kuitenkin Euroopan maissa vilkasta lomasesonkiaikaa, jolloin mökkilomasta saa maksaa jopa 30 % enemmän kuin sesongin ulkopuolella. Toki monessa maassa ilmasto-olotkin ovat tällöin juuri otollisimmat mökkilomailuun, mutta kannattaa huomioida, että jos mökkilomalainen suinkin saa ajoitettua lomansa vaikkapa syys-lokakuulle, on sekin varsin ihanteellista mökkilomailuaikaa monissa maissa. Itse asiassa pahin kuivan kuuma aurinkokausi on juuri väistynyt ja vesi meressä sopivan lämmintä. Myös hintataso hellii silloin enemmän lomalaisen kukkaroa kuin keskellä kesää. Kevätkuukaudetkin voivat olla piristävä vaihtoehto mökkilomailulle ulkomailla.

Vuokramökki?

Perheellinen mökkilomalainen, jolla on mahdollisesti pieniä lapsia, saattaa hankkia vuokra-asunnon lomaksi. Se on melko vaivatonta, eikä sido pitkälle aikavälille. Vuokra-asuntohan on lomalaisten hallussa ainoastaan heidän lomansa ajan, jonka jälkeen hallintaoikeus siirtyy seuraaville vuokralaisille. Vuokra-asunnon hankkiminen on kätevää myös ystäväporukalla. Mikä olisikaan sen hauskempaa kuin hankkia uima-altaalla varustettu loma-asunto kavereiden kesken vaikkapa Italian Rivieralta kuumimpaan kesäaikaan? Kerrankin omat uima-allasbileet kuuman auringon alla omalla huvilalla!

Loma-asunnon vuokraaminen on joka tapauksessa yleensä halvempaa kuin hotelliin majoittuminen. Loma-asuntoja voi vuokrata suoraan omistajalta tai välitystoimiston kautta. Vuokralle annettavia loma-asuntoja ulkomailla voi bongailla suurimpien kotimaisten päivälehtien ilmoitusosioista, ulkomaisten lehtien ilmoitusosioista ja vaikkapa Internetistä. Suomessa eräs suurimpia loma-asuntojen välittäjiä on Interhome.

Vuokraamalla loma-asunnon suoraan omistajalta, mökkimatkailija säästää usein huomattaviakin summia verrattuna välittäjän kautta hankittuun loma-asuntoon. Itse vuokranantajan kanssa asioiminen edellyttää kuitenkin määrätietoisuutta ja usein myös hyviä kielellisiä valmiuksia, jotta sopimus vuokra-asunnosta syntyy asialliselta pohjalta, eikä mökkivuokralaiselle tule pettymyksiä väärinkäsityksen tai muun takia.

Oma lomahuvila?

Mökkilomalainen, joka tietää tulevaisuutensa kuviot tai ainakin suunnittelee elämäänsä varsin pitkälle, päätynee ostamaan ulkomailta oman asunnon lomakodiksi. Kun loma-asunto on sitten hankittu, mökille mennään lähes poikkeuksetta kaikilla lomilla ja pitemmillä vapailla. Muut matkat on ainakin vähäksi aikaa tehty, jos oma mökki odottaa jollakin suunnalla maailmaa. Asunnon ostaminen isommalla porukallakaan ei ole mahdoton ajatus. Esimekiksi eläkeläiset ovat elämäntilanteessa, jossa oman asunnon ostaminen jostakin lämpimästä maasta saattaa tuntua varsin hyvältä ajtukselta.

Se, kuinka paljon mökkilomalainen joutuu omasta ulkomaan mökistä maksamaan, riippuu kohdemaasta, huvilan koosta sekä sen sijainnista. On aivan selvää, että keskeltä karua peltomaisemaa irtoaa mökki halvemmalla kuin jylhistä merenrantamaisemista. Muun muassa Virossa ja Turkissa loma-asunnot ovat vielä verrattain halpoja, mutta vaikkapa Ranskassa ja Espanjassa lompakossa saa olla jo varsin paljon pääomaa, jotta pääsee hyville asuntoapajille.

Viikko-osake?

Kun mökkimatkailija haluaa lomailla vaivattomasti, mutta kuitenkin säännöllisesti samalla kohdealueella, hän saattaa päätyä viikko-osakkeen ostoon. Omassa lomaosakkeessa kaikki on aina valmiina loman alkaessa, eikä asumisesta tarvitse maksaa erikseen tai muutenkaan huolehtia lomien ulkopuolella. Lomaosakkeiden hintahaitari on noin 4000-25 000 euroa viikolta. Kun viikko-osake on ostettu, osakkaan maksettavaksi jää ainoastaan yhtiövastike ajalta, jolloin hän loma-asunnossa oleskelee. Sanotaan, että osakkeista on varsin työlästä päästä eroon, joten kannattaa harkita huolellisesti ennen ostopäätöksen tekoa, mihin itse asiassa onkaan ryhtymässä.

Kodinvaihto?

Mökkimatkailija, joka mielii mökkilomalle vaihtamalla kotia jonkun ulkomailta Suomeen tulevan matkailijan kanssa, on tavallisesti varsin uskalias lomalainen. Jäähän vastuu omasta kodista kokonaan vieraan ihmisen käsiin loman ajaksi, eikä lomalaisella toisaalta ole minkäänlaista varmuutta siitä, mikä häntä odottaa perillä lomakohteessa. Kodinvaihto on kuitenkin varsin edullinen tapa lomailla, eikä samaan paikkaan tarvitse olla sidoksissa kuin yhden ainoan kerran.

Mökkilomalainen maksaa ainoastaan matkan kohdemaahan ja oleskelunsa siellä. Asunnon vuokraa, sähkökuluja tai vesimaksuja hän ei ole velvollinen maksamaan. Kodinvaihtoa suunnittelevalle on tarjolla useita yrityksiä, joiden kautta saa tietoa kodinvaihtomahdollisuuksista. Muun muassa kansainvälinen kodinvaihtoyhdistys Intervac toimii Suomessa A-lomien kautta, ja yrityksen asiamiehet palvelevat halukkaita kodinvaihtolomalle lähtijöitä.

Ranskan Rivieralle?

Mökkilomalainen on ihastellut etelän rantaelämää jo pitemmän aikaa. Hän on joka tapauksessa sielultaan mökki-ihminen, joten nyt ajatuksissa vaeltelee loistava uusi oivallus: oma huvila etelän lämmöstä, ja kenties vieläpä ripaus glamouria päälle, eli uima-allas puutarhan puolelle!

Mökkilomalainen valitsee Internetin kautta loma-asuntojen välittäjän sivuilta mieleisensä kohteen, varaa vuokrahuvilan ja ryhtyy latautumaan matkaan Ranskan Rivieralle ja Nizzaan. Nizzaa voidaan pitää Rivieran kirkkaimpana helmenä. Se on hyvin aikaansa seuraava suurkaupunki ja loistelias rantalomakohde. Tarjolla on siis ihanteelliset puitteet mökkilomalle. Kolmen ruokalajin yrtintuoksuisia aterioita, kulttuuria, taidetta, rantaelämää, sametinpehmeitä ja lämpimiä kesäöitä, iloisia ihmisiä, kansainvälistä menoa ja rento tunnelma kaiken kaikkiaan. Nizza on itsessään jo varsin monipuolinen kohde lomalaiselle, mutta jos menojalka alkaa siitäkin huolimatta vipattaa, Italia on aivan kivenheiton päässä ja Ranskan Provenceen voi suunnata maaseudun tuoksuja hengittämään.

Mökkilomalaisen huvila on hyvin varusteltu. Liesi, jääkaappi, asiat ja huonekalut löytyvät valmiina talosta. Jopa liinavaatteet kuuluvat samaan pakettiin. Tavallinen mökkilomalainen varaa huvilan viikoksi tai kahdeksi. Se on sopiva aika tutustua Rivieran alueen kaupunkeihin ja nauttia oman huvilan loistokkaista oloista. Omassa uima-altaassa on ihana lillua auringon alla, ja kerrrankin on tilaa kroolata. Mihinkään ei ole kiire ja merellekään ei ole pitkä matka. Siellä voi pistäytyä kuumimman auringonpaisteen sulettua ensin meren aaltoihin ja lämmitettyä hienoa hiekkaa iltapäivän puolelle.

Mökkimatkailija on tyytyväinen. Hänellä on omalla vuokrahuvilallaan rauhalliset oltavat, sillä se sijaitsee paikalla, jossa eivät turistit tungeksi joka kadulla ja kahvilassa. Mökkilomalainen kokee aidon eteläranskalaisen kulttuurin henkäyksen ja tutustuu paikallisiin ihmisiinkin kuin huomaamattaan hakiessaan joka aamu tuoreet sämpylät ja patongin lähileipomon myymälästä. Huvilan vuokraaja voi olla tyytyväinen myös siitä syystä, että hän voi seuraavalla lomallaan valita vapaasti toisen huvilan aivan toisesta maasta. Hän ei siis suinkaan jää huvilansa vangiksi yhdelle alueelle.

On myös ihanteellista, ettei talosta tule ylläpitokuluja. Vuokrasumma maksetaan alkuvaiheessa, eikä lomalla tarvitse huolehtia muusta. Sitä paitsi säästöä syntyy jo ruokakuluissa, kun mökkilomalaisen ei tarvitse mennä joka kerta ulos syömään, vaan tuoreista torilta haetuista raaka-aineista voi laittaa itse ruokaa – kukapa estää kokeilemasta vaikka Välimeren keittiön herkkuja reseptikirjan pohjalta.