John Waters

Roskaelokuvan paavi

John Waters (s. 22.4.1946, Baltimore, Maryland) on amerikkalainen elokuvaohjaaja, joka tunnetaan itsetarkoituksellisen shokeeraavista, hyvän maun rajat reilusti ylittävistä elokuvistaan. Waters itse luonnehtii elokuviaan ylpeästi roskaelokuviksi ja häntä onkin kutsuttu osuvasti ”roskaelokuvan paaviksi”.

Watersin tunnetuin elokuva on Pink Flamingos (1972), joka kertoo kahdesta perheestä, jotka kilpailevat ”maailman saastaisimman perheen” arvonimestä. Halvalla ja amatöörimäisesti tuotettu elokuva koostuu lähinnä erilaisten inhimillisten outouksien ja seksuaalisten perversioiden esittelystä. Erityisen pahamaineinen on elokuvan loppukohtaus, jossa elokuvan päähenkilö ja Watersin luottotähti, 130-kiloinen transvestiitti Divine syö koiran ulostetta.

John Waters on aina ollut kiinnostunut kaikesta normaalista poikkeavasta ja epäsovinnaisesta. Tämä näkyy selvästi Watersin varhaistuotannon elokuvissa sosiaalisten tabujen rikkomisena ja itsetarkoituksellisen huonona makuna. Elokuvien henkilögalleria koostuu yleensä toinen toistaan oudommista hylkiöistä ja friikeistä. Kaikesta epäsovinnaisuudesta huolimatta Watersin elokuvien keskiössä on ehkä yllättäenkin perhe, joka pitää tiukasti yhtä ulkomaailmaa vastaan. Tosin Watersin tapauksessa perheet eivät välttämättä ole aivan tavanomaisimmasta päästä. 1970-luvun jälkeen Waters on elokuvissaan jättänyt itsetarkoituksellisen shokeeraamisen ja tabujen rikkomisen vähemmälle. Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi huomattavasti tavanomaisempien elokuviensa Hairspray (1988) ja Cry Baby (1990) myötä. Watersin myöhempi tuotanto on sekä tyylillisesti että sisällöltään ollut jo suhteellisen lähellä valtavirtaelokuvaa. Watersin viimeisin ohjaustyö on seksuaalisista perversioista kertova A Dirty Shame (2004), jota pidetään ohjaajan paluuna aikaisempien elokuvien epäsovinnaisten teemojen pariin.

Kirjallisuus: John Waters: Shock Value (1981, suom. Shokkiarvo) John Waters: Crackpot - The Obsessions of John Waters (1987)