Millaisia merkittyjä vaellusreittejä Suomessa on?

Etelä-Suomessa sijaitsevat valtion retkeilyalueet ja kansallispuistot soveltuvat parhaiten päivän kestäviin retkiin, vaikka useimmissa on laavuja ja autiotupia yöpymistä varten. Lisäksi niissä on tulentekopaikkoja sekä muita harrastusmahdollisuuksia kuten kalastus, veneily jne. Kansallispuistojen ja retkeilyalueiden ulkopuolisia vaellusreittejä ovat muun muassa seuraavat.

Kuhankuonon retkeilyreitistö Lounais-Suomessa kattaa noin 170 kilometriä polkuja metsä- ja suoalueella yhdentoista rengasreitin muodossa. Polkujen varsilla on laavuja ja tulentekopaikkoja ja reitit soveltuvat sekä päivän että useamman vuorokauden vaelluksiin. Sata-Hämeen taival on 330 kilometriä pitkä osa Pirkan taivalta. Huomattavimpia osuuksia ovat Helvetinjärven ja Seitsemisen kansallispuistoissa kulkevat polut. Reitistön varrella on runsaasti laavuja, vuokrakämppiä ja tulipaikkoja. Valkealan retkeilyreitti on noin 130 kilometriä ja sijaitsee Kouvolan lähistöllä. Reitillä on suuria korkeusvaihteluita ja kallioita. Reitistön varrelta löytyy laavuja ja tulentekopaikkoja.

Noin 90 kilometrinen Susitaival alkaa Ilomatsin Möhköstä ja loppuu Patvinsuon kansallispuistoon jatkuen siitä eteenpäin Karhunpolkuna. Karhunpolku kulkee 123 kilometriä harjumaisemissa vesistöjä myötäillen Pitkäjärven, Ruunaan ja Änäkäisen kautta Teljon sillalle. Reitin varrella on useita laavuja, autiotupia ja tulentekopaikkoja.

Saramon jotos on noin 75 kilometriä pitkä vaaramaisemissa, soilla ja kangasmetsissä kulkeva vaellusreitti Nurmeksen pohjoisosissa. Reitin varrelta löytyy laavuja, autiotupia ja vuokratupia pitempikestoisiakin vaelluksia varten. Peuranpolku Pohjanmaalla on kokonaisuudessaan noin 150 kilometriä. Reitin varrella on muun muassa Salamajärven kansallispuisto ja Valkeisen virkistyskalastusalue sekä autiotupia, vuokrakämppiä ja leirintäalue. Itärajan retkeilyreitillä voi tutustua talvisodan muistoihin, soidensuojelualueisiin, Martinselkosen luonnonsuojelualueeseen sekä Murhisalon salomaihin noin 135 kilometrin matkalla. Reitin varrella on useita tulipaikkoja, laavuja, autiotupia ja vuokratupia. Karhunkierros Kuusamon vaara- ja koskimaisemissa on noin 80 kilometrin mittainen ja ehkä suomen tunnetuimpia retkeilyreittejä. Korkeuserot ovat reitillä suuria, ja siksi se vaatiikin vaeltajalta hyvää kuntoa ja aiempaa vaelluskokemusta. Luonnonnähtävyyksistä muun muassa Oulangan kanjoni, Ristikallion näköalapaikka ja Kiutaköngäs ovat reitin varrella. Reitin varrella on myös useita tulentekopaikkoja ja autiotupia.