Miten hääjuhla suunnitellaan?

Hääjuhlan runko kannattaa suunnitella hyvin etukäteen, jotta itse häätilaisuus sujuisi mallikkaasti ja sujuvasti. Usein kaaso, bestman ja mahdollinen seremoniamestari haluavat auttaa ohjelman laadinnassa ja järjestää hääparille myös yllätysohjelmanumeroita. Tärkeintä on, että hääohjelmasta tehdään hääparin näköinen.

Usein vihille aikovat tulostavat vihkitilaisuuden ja hääjuhlan ohjelman lehtiseen, joita jaetaan vieraille ennen vihkimistä. Ohjelmalehtinen onkin kätevä tapa, sillä siitä jokainen voi seurata päivän kulkua. Myös hääruokailun menun voi kirjoittaa samaan lehtiseen. Hääpäivän aikataulusta kannattaa tehdä hahmotelma, joka auttaa häiden vastuuhenkilöitä jäsentämään kokonaisuutta. Vieraille annettavaan painettuun versioon ei tarkkoja kellonaikoja kannata laittaa, koska asiat eivät aina etene minuutilleen.

Vihkimisen jälkeen seuraa hääparin onnittelu. Se on helpointa järjestää vasta juhlapaikalla. Onnittelumaljojen jälkeen siirrytään pöytiin, joihin kullekin vieraalle on mahdollisesti varattu oma paikka. Tavallisen kaavan mukaan seuraavaksi on vuorossa ruokailu, jota varten on varattava riittävästi aikaa. Ruokailun jälkeen morsiamen ja sulhasen isät haluavat usein pitää puheet. Kahvi olisi hyvä tarjoilla melko pian aterian jälkeen. On tärkeää ottaa huomioon, että vanhemmat ihmiset ja perheet, joissa on pieniä lapsia haluavat usein lähteä juhlasta aikaisemmin pois. Tämä tapahtuu monissa häissä juuri kahvin ja häävalssin jälkeen.

Hääohjelmaa ei saa olla myöskään liikaa. Yleiselle seurustelulle tulee olla tarpeeksi aikaa. Jokaiset häät ovat kuitenkin omanlainen kokonaisuutensa. Aina ei tarvitse noudattaa samaa kaavaa, vaan persoonalliset muutoksetkin ovat tervetulleita. Jos häät alkavat aikaisin iltapäivällä, mahtuu ohjelmaa ja leikkejä enemmän mukaan kuin sellaisiin häihin, jotka alkavat vasta viideltä iltapäivällä.