Pääsiäisen tarjoilupöytä

Mitä tarjoillaan pääsiäispöydässä?

Paastoajan päättyminen näkyy perinteisissä pääsiäisruuissa. Lampaan liha on vanhimpia pääsiäisen liharuokia. Pashaa on pidetty erityisesti tähän juhlaan liittyvänä maukkaana ja makeahkona jälkiruokana. Mämmi ja kermamaito ovat suomalaista perua. Mämmi herättääkin usein ihmetystä ulkomaalaisten keskuudessa.

Kananmunilla on kiistaton asema pääsiäispöydässa. Tapana on ollut, että kananmunat maalataan ja koristellaan kattausta piristämään. Pääsiäismunilla on pitkä perinne, jopa Venäjän keisarillisessa hovissa hovimaalarit loivat munien maalaamisesta oman taiteenlajinsa. Tähän tarkoitukseen ei tosin käytetty aitoja kananmunia. Vanhoja taidonnäytteitä on säilynyt nykypäiviinkin saakka ihmisten ihmeteltäviksi.

Makeismyynti on suurimmillaan juuri pääsiäisen aikaan. Kaupoissa on aina vain laajeneva valikoima nimen omaan pääsiäistä varten kehitettyjä suklaamunia, pääsiäispupuja ja erilaisia makeispusseja joissa on menenkirjava valikoina hedelmän makuisia karamelleja.

Rairuohon kylväminen ja koristelu kuuluvat olennaisesti pääsiäiskoristeluus. koristeina on munia, tipuja, pupuja ja pieniä noitiakin.