Mitä pitää ottaa huomioon kirjoittamisessa?

Aloittelevat kirjoittajat ovat usein innokkaita, mutta innokkuus ei vielä riitä hyvän runon tai kirjan kirjoittamiseen. Kirjoittaminen vaatii paljon työtä. Seuraavaksi joitakin aloittelevan kirjailijan kompastuskiviä, joita kannattaa varoa ja joihin on hyvä kiinnittää huomiota.

Selvitä itsellesi, mitä haluat teoksellasi sanoa

On erilaisia tapoja kirjoittaa. Toiset kirjailijat sanovat, että kun he lähtevät kirjoittamaan, heillä ei ole mitään käsitystä siitä, mihin he päätyvät. Aloittelijan kannattaa kuitenkin miettiä ainakin suurin piirtein alku ja loppu tarinalleen. Myös hyvissä runoissa on taustalla jokin idea, eikä vain sanoja paperilla sekaisin.

Kun kirjoitat, älä mieti liikaa vastaanottajia

Muusan ja kriitikon ero on siinä, että muusan tehtävä ei ole kritisoida. Jos kirjoittaja pitää mielessään koko ajan tekstin vastaanottajat (kaunokirjallista tekstiä kirjoittaessaan), teos kärsii siitä. Pitää pystyä irrottautumaan kriittisen yleisön ajatuksesta. Ei kannata pyrkiä ylitaiteellisuuteen, sillä tehty taiteellisuus ärsyttää lukijaa ja laskee tekstin arvoa.

Kirjoittaminen on prosessi, älä pyri heti täydelliseen ilmaisuun

Usein perfektionismiin taipuvaiset kirjoittajat eivät saa paperille mitään. Liika kriittisyys omaa tekstiä kohtaan on pahasta, joskaan kokonaan kriittistä silmää ei kannata peittää. Pitäisi pyrkiä kirjoittamaan raakatekstiä aina niin, että tietää palaavansa asiaan myöhemmin. Tärkeintä on saada tekstiä aikaiseksi, myöhemmin sitä voi kyllä muokata.

Muista tekstin loogisuus

Romaanin kirjoittaminen vaatii monella tavalla lankojen kädessä pitämistä. Varsinkin toiminnallinen romaani ei siedä virheitä tai epäloogista rakennetta. Kirjoitettuasi tekstin valmiiksi pyri lukemaan se toisen silmin, eli kuin et olisi aiemmin tekstiä nähnytkään. Jos ajatus siitä, mitä tahtoo sanoa, on selvänä päässä, se ei vielä tarkoita, että se olisi selvänä myös paperilla. Juoni kannattaa tarkastaa siis luku kerrallaan lopuksi. Lukujen paikkojakin voi vielä lopuksi vaihdella, kunhan muistaa tarkastaa, että asiat etenevät joko kronologisesti tai muuten loogisesti.

Kiinnitä huomiota tyyliin

Kirjoittajilla on yleensä jokin oma tyyli kirjoittaa. Tyylin rikkominen voi olla taiteellinen keino tekstissä, mutta usein tyylin rikkominen on tahatonta ja särkee tekstin koheesion. Jos kirjoittaa yleiskielellä, kannattaa miettiä kaksi kertaa käyttääkö puhekielistä sanaa. Yksi sanakin voi riittää siihen, että tekstin uskottavuus katoaa. Erilaisten tyylikeinojen käyttäminen vaatii harjoittelua, ja niiden tyylikäs rikkominen kokemusta.

Tarkasta tai tarkastuta teksti

Hyvä juoni, hyvä rakenne, hyvä ajatus ja hyvä tyyli eivät vielä tee hyvää tekstiä. Kaunokirjalliseen tekstiin pätee pääosin samat oikeinkirjoitussäännöt kuin asiatekstiinkin (poikkeuksena runous, joka voi rikkoa näitä oikeinkirjoitussääntöjä). Kirjoitus- tai kielioppivirheet ja myös tyylilliset virheet laskevat teoksen arvoa. Kielelliseen tasoon pitää kiinnittää huomiota koko kirjoitusprosessin ajan, mutta vielä lopuksi teksti on syytä tarkistaa. Jos epäilee, että omat taidot eivät riitä, oikolukupalvelun voi ostaa.