Lainausmahdollisuus kaikille

Kirjastoautojen toiminnan tarkoituksena on tarjota mahdollisuus kirjastopalvelujen käyttöön myös syrjäisillä seuduilla, joissa kiinteän kirjaston pitäminen on kannattamatonta ja matkat kirjastoihin ovat pitkät. Lisäksi kirjastoautojen avulla tavoitetaan myös kirjastonkäyttäjiä, joille olisi muuten vaikeaa tai mahdotonta päästä palveluja käyttämään.

Suomessa on noin kaksisataa kirjastoautoa, joista tehdään vuosittain miljoonia lainauksia. Esimerkiksi vuonna 2002 tehtiin kirjastoautoista yli kahdeksan miljoonaa lainausta. Kirjastoautoja on ympäri maata. Lääneittäin kirjastoautojen määrät jakaantuvat seuraavasti: Etelä-Suomen läänissä on vajaat 50 kirjastoautoa, Länsi-Suomen läänissä lähes 70, Itä-Suomen läänissä noin 40, Oulun läänissä noin 25 ja Lapin läänissä noin 15 kirjastoautoa. Kirjastoautoilla on määritetyt ajoreitit ja ne pysähtyvät aikataulujen mukaisesti pysähdyspaikoissaan. Kirjastoautoista on saatavilla pitkälti samat palvelut kuin kirjastoistakin. Kokoelmien määrä tosin on rajoitettu kirjastoauton tiloista johtuen. Alueen kirjastokortti käy yleensä myös kirjastoautossa.

Kirjastoautotoiminnan kehittämisen tukena on Suomen kirjastoseuran alainen Kirjastoautotyöryhmä. Sen jäsenet ovat kirjastoautoalan ammattilaisia. Kirjastoautotyöryhmä vastaa muun muassa Kirjastoautopäivien järjestämisestä ja kirjastoautostandardista. Viimeisimmät Kirjastoautopäivät järjestettiin Lahdessa vuonna 2005 ja seuraavat pidetään Kuusamossa vuonna 2007.