Millainen matkakohde on Botswana?

Pääkaupunki: Gaborone
Asukasluku: 1,5 miljoonaa
Pinta-ala: 600 000 km²
Rahayksikkö: pula
Botswana on valtio eteläisessä Afrikassa. Sen naapurit ovat Namibia lännessä, Sambia pohjoisessa, Zimbabwe idässä ja Etelä-Afrikka etelässä.

Väestö

95 % Botswanan väestöstä on batswanoja (tswanoja) joiden äidinkieli on setswana. Muita afrikkalaisperäisiä etnisiä ryhmiä ovat kalangat, basarwat ja kgalagadit. Eurooppalaisperäisiä on väestöstä n. 1 %. Uskonnollisesti noin puolet väestöstä on kristittyjä, toinen puoli perinteisen animismin harjoittajia.

Historia

Botswanan alueella asuva batswana-kansa muodosti heimokuningaskunnan, joka liitettiin Brittiläiseen imperiumiin 31. maaliskuuta 1885. Batswanojen alueen eteläosa liitettiin Kapmaahan ja sittemmin Etelä-Afrikkaan, pohjoisosasta tehtiin ”Betsuanamaan protektoraatti”. Betsuanamaan itsenäistyi nimellä Botswana vuonna 1966 ja sen johtoon nousi itsenäisyysliikkeen keskushahmo ja päällikkösuvun perillinen Seretse Khama. Khama hallitsi maata kuolemaansa asti (1980) ja hänen jälkeensä presidentiksi nousi varapresidentti Ketumile Masire , joka vetäytyi virasta 1998 ja jätti tehtävän puolestaan varapresidentilleen Festus Mogaelle. Mogae valittiin uudestaan vuoden 1999 presidentinvaaleissa.

Politiikka

Botswana on ollut itsenäistymisestään asti monipuoluedemokratia. Presidentillä on vahva asema ja hän johtaa hallitusta. Parlamentissa eli kansalliskokouksessa on 40 vaalilla valittua ja neljä presidentin nimittämää jäsentä. Hallitsevalla Botswanan demokraattisella puolueella (BDP) on 33 valittua (ja neljä presidentin nimittämää) edustajaa kansalliskouksessa. Kansalliskokouksessa opposition muodostavat Botswanan kansallinen rintama (6 paikkaa) ja Botswanan kongressipuolue (1 paikka). Opposition kannatus on pääosin kaupungeissa, BDP:n maaseudulla.

Maantiede

Kalaharin autiomaa peittää 70 prosenttia Botswanasta.

Talous

Botswanan talous on läheisesti sidoksissa Etelä-Afrikkaan ja perustuu paljolti karjankasvatukseen ja kaivostoimintaan.