Mahtava Pompidou-keskus

Pompidou-keskus tai niin kuin pariisilaiset sanovat Beaubourg on yksi Pariisin merkillisimmistä ja miksei merkittävimmistäkin nähtävyyksistä. Tässä vuonna 1977 yleisölle avatussa keskuksessa on vieraillut tähän mennessä jo 150 miljoonaa kävijää.

Pompidou-keskus on ollut rakastettu ja vihattu. Sen tieltä purettiin aikanaan Pariisin kuuluisat Hallit, eikä maailman kuulujen arkkitehtien Renzo Pianon ja Richard Rogersin luoma rakennus ole sekään kerännyt pelkästään kiitoksia. Mielenkiintoinen tämä seitsenkerroksinen rakennus kaikkiaan kuitenkin on, oltiin ulkonäöstä mitä mieltä hyvänsä.

Pompidou-keskus sijaitsee yhden Pariisin vanhimman kadun varrella, Marais’n kuuluisan kaupunginosan kupeessa. Ympäristössä on toinen toistaan vanhempia rakennuksia, joten keskus moderniudessaan pistää todella silmään. Se on värikäs ja metallirakenteinen kuin mekanoista koottu. Väreillä on symbolinsa. Isot siniset putkistot kätkevät sisuksiinsa ilmavirran. Vihreissä kulkee vesi, keltaisissa sähkö. Punainen on varattu ihmisten liikuttamiseen, esimerkiksi henkilöhisseihin sekä turvaamiseen.

Modernia taidetta

Erilaisten aktiviteettien ja palveluiden ohella Pompidou-keskuksessa on mahtava modernin taiteen museo. Museon kokoelmiin kuuluu yli 5000 taiteilijan kaikkiaan 56000 työtä. Määrä on valtaisa. Töitä on esillä kolmessa laajassa kerroksessa. Pikimmiten museoon ei kannata mennä. Pikemminkin matkaan pitää varata hyvät jalkineet ja vaikkapa vesipullo, että kierroksen jaksaa tehdä. Muutama tunti on museoon hyvä varata, sillä kierros palkitsee vaivan.

Modernin taiteen museo on auki kaikkina päivinä tiistaita lukuun ottamatta. Monet Pariisin muistakin museoista ovat kiinni tiistaisin. Tai maanantaisin, joku keskiviikkona. Aina kannattaa tarkistaa etukäteen aukioloajat. Beaubourg yllättää kuitenkin myönteisesti, sillä sinne pääsee sisään ilta yhdeksään asti ja teoksia voi ihailla aina kello kymmeneen.

Museolle on parhaillaan valmistumassa erittäin laaja verkkosivusto (http://www.cnac-gp.fr/). Kielivalinnan tehtyäsi pääset keskuksen varsinaiselle etusivulle, jonka keskeltä löytyy otsikko 56.000 works, The Museum collection online. Sen takaa pääset tutustumaan museon kokoelmiin muun muassa selailemalla taitelijoita aakkosjärjestyksessä, syntymämaan perusteella tai teoksien syntymävuoden perusteella. Kaikista töistä ei valokuvia vielä valitettavasti ole, mutta useiden kohdalla kuva on tuloillaan. Kannattaa kurkata, jos vaikka Pariisiin ei vielä olisikaan matka.