Kuinka viettää stressitön loma? Entä mistä lomastressi johtuu?

Raskaan työn raataja haaveilee pitkin vuotta lähestyvästä lomasta. Kerran kesällä ja toisen kerran talviaikaan. Hän kasaa matkan varrella kenties lukuisia suunnitelmia erilaisista lomanviettomahdollisuuksista. Työpaikalla kiire kasvaa ja paineet tuntuvat sydänalassa saakka, mutta ajatusten levätessä aika ajoin lähestyvässä lomassa, tuntuu heti kevyemmältä.

Kun loma viimein koittaa ja on aika pakata matkalaukku, alkaakin sydän jyskyttää uudelleen. Lomallelähdön stressi iskee yhdelle jos toisellekin. Miksi ihmeessä ihminen suostuukin vapaaehtoisesti raahautumaan umpiuupuneessa tilassa loman juuri alettua lentokentän ruuhkaan jonottamaan ja lipuntarkastukseen kiirehtimään satojen muiden stressaantuneiden ihmisten kanssa? Ehkä matkalle on lähtenyt koko työmyyrän perhe, joka on asettanut odotukset korkealle yhteisen loman suhteen. Viimeinkin perhe saa mahdollisuuden olla yhdessä ja nauttia. Vai nauttiiko lomasta enää kukaan, kun ollaan viimein rättiväsyneinä perillä ja jokaisella tuntuu olevan jo jotain hampaankolossa?

Nämä tilanteet ovat hyvin yleisiä. Loma koetaan aikana, jolloin voi viimein yrittää karistaa stressiä kannoiltaan ja päästä siitä eroon. Kuitenkin loman viimein koittaessa alkaakin usein vasta varsinainen stressaava jakso, joka saattaa pahimmassa tapauksessa kuormittaa stressaantunutta työläistä vielä lisää.

Lomaa suunnittelevan kannattaa olla asettamatta turhan paljon ennakko-odotuksia matkan suhteen. Jos lomalle on tarkoitus lähteä yksinomaan rentoutumaan, kannattaa ottaa yhteyttä matkanjärjestäjään, ja jättää ohjelmanjärjestäminen toimistojen hoidettaviaksi. Matkajärjestelytkin sujuvat kuin itsestään, jos vain varautuu siihen, että lentokenttämuodollisuudet ovat välttämätön pakko. Mielikuvat perillä kohteessa odottavasta lepolomasta auttavat ehkä pääsemään hyvissä voimissa perille. Ei kannata myöskään tehdä liikaa suunnitelmia lomaviikon varalle. Sääoloista ei koskaan voi mennä täysin takuuseen, ja kaikkein leppoisinta on elää lomallakin päivä kerrallaan, ja suunnitella ohjelmaa sen mukaan.

Mikäli mukana matkaa lapsia, kannattaa asennoitua vahvasti elämään lomalla lasten tahdissa ja heidän ehdoillaan. Loma on lomaa lapsillekin: eihän kukaan kaipaa reissussa ristiriitoja ja niiden selvittämisjupakoita. Ristiriidat ja kasaantuneet paineet kannattaa purkaa mahdollisuuksien mukaan jo kotioloissa. Näin lomasta saa eniten irti, eikä enegiaa valu turhien asioiden vuoksi hukkaan. Lomallahan on joka tapauksessa tarkoitus nauttia ja levätä mahdollisuuksien mukaan.