Kikkailua neljällä kielellä

Mistä tietää että lava on suorassa?

Basistilta valuu kuola molemmista suunpielistä.

Basistit ovat ehkä tunnetuimpia heihin kohdistuvien vitsien myötä. Harva kuitenkaan tietää kuinka monipuolinen ja vaativa soitin on.

Puheenvuoro bassolle

Basson historiasta löytyy varsin värikkäitä kertomuksia. Varmuus siitä, että koska ja kuka ensimmäisen basson on keksinyt, saati rakentanut on hieman epäselvää. Se on ainakin varmaa, että basso on saanut alkunsa 1600-luvulla klassisen musiikin tarpeisiin. Soitin kuuluu Violin da Gamba-instrumenttiperheeseen, joka johtaa juurensa jo 1400-luvulle. Viloin da Gambaan kuuluvat matalaäänisimmät soittimet, joita käytetään orkesterin yhteydessä.

Domenico Dragonetti oli ensimmäinen bassovirtuoosi ja hän kehitti bassoa sopivaksi orkesterille. Dragonetin suunnittelemaa bassoa soitettiin jousella ja se muistuttaakin nykypäivän kontrabassoa.

Dragonettia seurasi Giovanni Bottesini , joka sovitti basson sopivaksi 1800-luvulla esitettyyn Aida -ooppeeraan.

Nykybasso

Nykyajan basson kehitys on tapahtunut paljolti jazz-musiikin kautta. 1900-luvun alkupuolella elänyt Charles Mingus oli ensimmäisiä, joka keksi soittaa melodisia sävelmiä bassolla. Sähköbassoa ei vielä tuolloin ollut olemassakaan.

Kehitysmatka nykyajan bändin soittimeksi oli pitkä, mutta sähköbasson, eli bassokitaran, virallisena isänä pidetään Leo Fenderiä. Hän toi bassokitaran sellaisenaan markkinoille 1950-luvulla.

Bassossa on yleensä neljä kieltä E, A, D ja G (jopa 5- ja 6-kielisiä on olemassa) ja se muistuttaa hieman esi-isäänsä 1600-luvulta. Tosin koko on pienentynyt huomattavasti.

Tunnettuja basisteja

Cliff Burton , Metallica
Pekka Pohjola , Wigwam
Jack Bruce , Cream
Flea , Red Hot Chili Peppers
Marco Hietala , Nightwish
Adam Clayton , U2
Sting John Patitucci , Chick Corea
Gene Simmons , Kiss
John Entwistle , The Who