Historia ja yleiset asiat

Historia ja yleiset asiat

Shakki on pitkät perinteet omaava kaksinpelattava lautapeli. Alkuperältään se on ilmeisesti intialainen. Eurooppaan peli on tullut arabien mukana Persiasta. Shakki on mainio ajanvietepeli, mutta se on myös todella haasteellinen kilpailumuotona. Shakin maailmanmestaruus on ratkaistu ensimmäistä kertaa jo 1800-luvun lopulla eli maailmanmestaruudesta on kamppailtu jo yli sadan vuoden ajan. Shakissa ratkaistaan myös muun muassa Pohjoismaiden ja Suomen mestaruudet.

Shakkia on mahdollisuus harrastaa esimerkiksi shakkikerhoissa, joita on ympäri Suomen. Shakista on olemassa myös lukuisia nettiversioita tai tietokoneversioita.

  • Pelialustana toimii 64 (8 8) ruudun muodostama lauta. Pelialustoja ja nappuloita löytyy hyvin erikokoisia ja erilaisia. On olemassa erilaisia matkaversioita ja toisaalta joissakin puistoissa tai vastaavissa on maahan tehtyjä shakkilautoja, joissa nappulatkin ovat varsin kookkaita.

Pelin luonne ja tavoite

Shakki on todellinen älypeli, jossa strategia ja siirrot on harkittava huolellisesti. Shakkitilanne saadaan aikaan, kun vastustajan kuningas saadaan uhatuksi. Pelin lopullisena tavoitteena on saada aikaan shakkimatti eli tilanne, jossa vastustajan kuningas on saatu uhatuksi ja hän ei voi enää pelastaa sitä siirtymällä, siirtämällä toista nappulaa eteen tai lyömällä uhkaava nappula. Peli voi päättyä myös tasan eli pattitilanteeseen.

Pelinappulat ja siirtomahdollisuudet

Kummallakin pelaajalla on yhteensä 16 pelinappulaa. Näistä kahdeksan on sotilaita. Torneja, hevosia ja lähettejä on kaksi kutakin. Lisäksi on kuningas ja kuningatar. Pelin alussa ne asetetaan pelilaudalle siten, että pelaajia lähimpänä olevalla rivillä nappulat ovat järjestyksessä:

torni, hevonen, lähetti, kuningatar oman värisessä ruudussa, kuningas, lähetti, hevonen ja torni.

Seuraava rivi koostuu pelkästään sotilaista. Kullakin nappulatyypillä on omat sallitut liikkumismahdollisuudet.

Sotilaat liikkuvat ensimmäisellä siirrolla yhden tai kaksi askelta eteenpäin ja jatkossa yhden askeleen eteenpäin. Taaksepäin liikkuminen ei ole sallittua. Sotilailla lyöminen eli vastustajan nappuloiden poistaminen laudalta tapahtuu yhden ruudun vinottain eteenpäin.

Tornit liikkuvat suoria linjoja ruutuja pitkin.

Lähetit liikkuvat vinottain ruutuja pitkin.

Hevoset liikkuvat joko kaksi askelta suoraan (eteen tai taakse) ja yhden sivulle tai yhden askeleen suoraan (eteen tai taakse) ja kaksi sivulle. Toisin sanoen hevosella voidaan siirtyä niihin lähiruutuihin, joihin ei voitaisi siirtyä samasta paikasta tornilla tai lähetillä. Hevosella voidaan myös ylittää muita nappuloita liikkumismahdollisuuden rajoissa.

Kuningattarelle liikkuminen on sallittua joka suuntaan niin pitkälle kuin mahdollista.

Kuningas voi liikkua vain yhden ruudun kerrallaan. Se on kuitenkin sallittua kaikkiin suuntiin.

Tornitus: Mikäli kuningas ja torni eivät ole liikkuneet pelin aikana ja niiden välillä ei ole muita nappuloita, on mahdollista tehdä tornitus siirtämällä ensin kuningasta kaksi ruutua tornin suuntaan ja siirtämällä sitten torni kuninkaan yli viereiseen ruutuun. Tornitus voi siis olla lyhyt tai pitkä riippuen siitä, kumman tornin kanssa tornitus tehdään.