Millaisia huonekasveja orkideat ovat?

Orkideat ovat viime vuosina lisänneet huomattavasti suosiotaan. Ennen niitä pidettiin vaikeina kasvattaa ja kukittaa. Nyt sen sijaan niitten helppohoitoisuutta suorastaan ylistetään. Ovatko orkideat siis helppoja vai vaikeita kasvattaa? Jos ottaa niitten olosuhdevaatimukset huomioon, ei niitten kasvattamisessa pitäisi olla ongelmia. Jos sen sijaan kasvattaa niitä väärällä tavalla, saa ne kyllä helposti kuolemaankin.

Oikein hoidettuna orkideat viihtyvät nykyasunnoissamme erinomaisesti ja kukkivat säännöllisesti ja pitkään. Jopa puolisen vuotta kestävä kukinta onkin eräs orkidean nykyisen suosion syistä. Vain harva muu huonekasvi pystyy vuosittain noin pitkään kukintaan. Orkideoiden kaupallinen kasvatus on myös lisääntynyt runsaasti, mikä on alentanut niiden hintaa ja lisännyt osaltaan niiden suosiota.

Koko maailmassa orkidealajikkeita ja kaupallisia hybridejä on olemassa kymmeniä tuhansia. Kaikki orkidealajikkeet eivät tietenkään sovellu ikkunalaudoillemme huonekasveiksi, vaan nykyisin kodeissamme kasvatetaankin lähinnä ns. helppoja lajeja. Orkideaharrastuksen moni aloittaa perhosorkideoista (Phalaenopsis). Ne kukkivat pitkään ja myös helposti uudelleen punaisen tai valkoisen sävyisin perhosta muistuttavin isoin kukin, joita on runsaasti pitkässä kaartuvassa varressa.

Perhosorkideoiden lisäksi voi ikkunalaudalleen hankkia vähän vaativampia puikkokämmeköitä (Dendrobium) tai katleijoja (Cattleya). Ensiksi mainituille ominaista ovat pulleat varsipaksunnokset eli bulbit. Kukkiva katleija on orkideoista näyttävin, mutta esimerkiksi perhosorkideoita vaativampi kasvatettava. Se viihtyy, kuten muutkin orkideat, valoisassa paikassa. Perhosorkidea selviää orkideoista kaikkein vähimmällä valolla, mutta liian varjoisassa paikassa se ei jaksa kukkia. On hyvä pitää orkideat talvisin mahdollisimman valoisassa paikassa, mutta siirtää kesäksi pois liian paahteiselta paikalta. Nykyisin orkideoita myydään usein läpinäkyvissä muovipurkeissa. Näin siksi, että myös orkideoitten juuret yhteyttävät ja ne tarvitsevat valoa.

Olennaista orkidean kasvatukselle on ilmava kasvualusta, joka koostuu yleensä kaarnanpalasista tiiviin mullan sijaan. Jos haluaa tappaa orkideansa varmasti, voi siirtää sen multaan kasvamaan. Sitä ei mikään orkidea kestä. Toinen asia, mitä orkideat eivät siedä, on liikakastelu, erityisesti talvella. Riittävä kastelu orkideoille on upottaa koko ruukku kerran viikossa haaleaan veteen ja antaa sen imeä vettä siellä noin puolen tunnin ajan. Orkideoita ei välttämättä tarvitse lannoittaa ollenkaan, pieni tippa lannoitetta kasteluvedessä silloin tällöin riittää hyvin.