Palmut

Millaisia huonekasveja palmut ovat?

Palmut ovat hyvin koristeellisia ja siksi ne ovat myös hyvin suosittuja huonekasveja. Ne ovat todella komeita, jos ne vain viihtyvät hyvin. Mutta tästäpä se kenkä puristaakin: palmuja ei ole helppo saada viihtymään nykyisissä asunnoissamme. Ne eivät pidä nykyasuntojen korkeasta talvilämpötilasta ja huoneilman kuivuudesta. Olosuhteet olivat toisenlaiset silloin ennen kun palmut olivat suosittuja vanhojen talojen salien koristekasveja. Saleja pidettiin talvisin viileänä, eikä sisäilmakaan ollut niin kuivaa kuin nykyisissä tiiviisti rakennetuissa taloissa.

Kun palmu talvella kärsii liiasta lämmöstä ja kuivasta ilmasta, se saa helposti tuholaisia mm. kilpikirvoja ja kehrääjäpunkkeja. Ne leviävät nopeasti, palmu alkaa kitua ja saattaa lopulta kuollakin. Toisaalta palmut ovat arkoja myös liialle kylmyydelle ja erityisesti vedolle.

On olemassa yksi palmu, joka muista palmuista poiketen kestää yleensä hyvin nykyasunnoissamme. Se on vuoripalmu (Chamaedorea elegans), joka saattaa kotioloissakin kasvaa 2-3 metrin korkuiseksi. Se ei pidä varsinaista lepokautta, vaan saattaa kasvaa ympäri vuoden. Jo nuorena taimena vuoripalmu saattaa kukkia ja tehdä sen jälkeen runsaasti siemeniä, joista sitä myös voi lisätä. Se sietää kuivaa huoneilmaa palmuista parhaiten, mutta pitää kuitenkin enemmän kosteammasta ilmasta. Runsas hajavalo on sille mieluisinta, suorassa auringonvalossa se kärsii.

Palmut eivät yleensä pidä uudelleen istutuksesta, joten ne istutetaan vasta sitten uuteen ruukkuun, kun vanha ruukku on täynnä juuria. Poikkeus on vuoripalmu, joka pitää vuosittaisesta uudelleenistutuksesta, mutta viihtyy silti kuitenkin mieluummin ahtaassa kuin liian suuressa ruukussa.

Kauniita sisustuspalmuja kotiin ovat vuoripalmun lisäksi mm. kultapalmu (Chrysalidocarpus lutescens), kentianpalmu (Howeia fosteriana) ja taatelipalmu (Phoenix), jotka ovat ns. sulkapalmuja. Palmuja ei saisi koskaan päästää kuivahtamaan ja niitä olisi hyvä suihkuttaa usein. Taatelipalmuja voi itsekin kasvattaa taatelinsiemenistä kylvämällä.

Lehtien mallin mukaan jaoteltuna toinen ryhmä palmuja ovat ns. viuhkapalmut, joita ovat esim. presidentinpalmu (Washingtonia), kookospalmu (Cocos nucifera) ja pensaspalmu (Rhapis). Kookospalmu on eräs mielenkiintoisimmista palmuista. Kookospalmu on kaunis huonekasvi, mutta valitettavasti ei useinkaan kovin pitkäikäinen. Sen siemen on valtavan kokoinen kookospähkinä, joita on silloin tällöin myynnissä kauppojen hedelmätiskillä. Sen idättäminen on hidas ja monimutkainen tapahtuma, eikä kookospähkinän itämiskyvystä ole aina varmuutta.