Mitä tulee huomioida maalaustöissä?

Maalaus on nykyisin menetelmin ja välinein yhtä helppoa kuin tapetointi. Maalaukseen saa hyviä ohjeita ja neuvoja rautakaupasta. Tärkeintä hyvään maalaustulokseen pääsemiseksi on olla huolellinen ja toimia ohjeiden mukaan.

Ennen maalausta

Onko huoneessa ennestään tapetit? Ovatko levyjen väliset saumat auenneet? Tarkista ensin huoneen kunto. Ota kaikki seinillä olevat taulut ja koristeet pois, irrota naulat ja kittaa niiden jättämät reiät. Hio jälki huolellisesti. Poista vanhat tapetit, listat ja suojaa lattiat. Erilaisia maalaustekniikoita on hyvä harjoitella levynpalaan, ennen kuin lähtee kuviomaalaamaan koko seinää.

Erilaisia kuviointiteloja ja ohjeita niiden käyttämiseen on tarjolla rautakaupoissa. Kuviointitelan voit tehdä myös itse. Edulliseen maalaustelaan kierretään joko teippiä tai muovipussi, joka teipataan tukevasti telaan.

Maalaamisen aloittaminen

Kun seinään tehdään kuviointimaalaus, seinä maalataan yleensä ensin pohjavärillä, jonka jälkeen maalataan kuviointivärillä. Yksi tapa tehdä elävää maalipintaa on pestä maalattu pinta ennen sen kuivumista, näin pinnasta tulee vivahteikas ja elävä.

Jos väriksi valitaan kiiltävä tasasävyinen väri, on oltava erittäin tarkka pohjustustöissä, sillä kiiltävä maali tuo esiin pohjan pienetkin epätasaisuudet. Jos maaliksi valitaan mattapintainen maali, pienet pinnan epätasaisuudet eivät korostu. Maalatessa suoraa seinäosuutta kierretään ensin kaikki reunat joko superlonirullalla, jolla saa suoraa reunaa nurkkaan ja katonrajaan, tai maalataan pienellä pensselillä nuo tarkkuutta vaativat kohdat, tällöin rajaamiseen on helpointa käyttää maalarinteippiä. Teippi poistetaan ennen maalin kuivumista, jottei maalipinta lohkeile. Tämän jälkeen maalataan telalla suora seinäosuus. Tarvittaessa maalaus suoritetaan kahteen kertaan.