Toimivat pesutilat

Millainen on turvallinen ja toimiva pesutila?

Kylpyhuoneeseen kertyy helposti paljon tavaraa. Sen sijaan, että nostelet purkit ja pullot jokaisen käsienpesun jälkeen takaisin pesualtaan reunalle, hanki kylpyhuoneeseen sopiva hylly tai kaappi. Jos kylpyhuone on tilava, kokoelma ovellisia kaappeja ratkaisee myös pyyhkeiden säilytyksen. Jos asunnossa on kodinhoitohuone, likapyykkikaappi kannattaa sijoittaa sinne. Lapsille kannattaa hankkia liukumaton jakkara, ettei tarvitse kurkotella tavaroita korkealta. Myös pyyhekoukkuja pitää olla riittävästi, ja lasten pyyhkeitä varten ne voi kiinnittää matalammalle.

Avonainen suihkutila voi olla suihkuverhosta huolimatta ongelma, koska vesi pääsee lattiaa pitkin koko kylpyhuoneen alueelle. Jos kylpyhuonetta ei ole mahdollista remontoida niin, että erillisessä seinällä erotetussa suihkutilassa olisi ovi tai ainakin pieni kynnys, voi suihkukaappi olla hyvä vaihtoehto. Ammeen eteen voi laittaa näkösuojaksi lyhyemmän suihkuverhon. Hyvä ilmanvaihto on tärkeää. Jos kylpyhuoneessa tuntuu ummehtuneelta, tarkista että venttiilit toimivat. Jos kylpyhuoneessa ei ole tuuletusikkunaa, pidä tarvittaessa ovea auki liian kosteuden poistamiseksi. Märät pinnat kannattaa aina kuivata, koska liiallinen kosteus asunnossa voi vaurioittaa rakenteita.

Saunan ei tarvitse olla iso. Kiukaan sijoittamisessa pitää ottaa huomioon turvallisuus. Sen pitää olla riittävän kaukana lauteista ja suojattu esimerkiksi puisella kehikolla, ettei kukaan osu vahingossa kuumaan kiukaaseen. Pesuhuoneen kannattaa olla saunan välittömässä läheisyydessä. Jos pyykkiä kuivataan saunassa, sitä ei saisi ripustaa kiukaan yläpuolelle. Monta huoneistopaloa on syttynyt, kun pyykki on pudonnut vaikkapa lasten päälle laittamaan tai epähuomiossa päälle jääneeseen kuumaan kiukaaseen.