Taiteiden yö Helsingissä

Taide ja kaupunkilaiset kohtaavat öisessä taidetapahtumassa

Taiteiden yö on suuri vuosittainen taidetapahtuma Helsingissä. Tapahtuma on lisännyt kiinnostusta taiteeseen tai oikeammin taiteisiin, sillä monet eri taiteenalat ovat tapahtumassa esillä performanssista kirjailijoiden puheenvuoroihin. Oopperat ja teatterit ovat täynnä katsojia ja kirjakaupat yön ajan auki tutustuttamassa tarjontaansa. Esityksiä ja kohtaamisia ja osallistumismahdollisuuksia on valtavasti.

Suomalaisessa kulttuurissa taide on pitkään elänyt omassa eri lokerossaan arkielämästä. Vähitellen tapahtumien kautta on tullut ilmeiseksi niiden sijainti osana koko muuta elämää ja kulttuurissa ympärillämme. Taiteiden yö on nimenomaan ihmisten ja taiteen joukkokohtaaminen. Taide on sosiaalinen, emotionaalinen ja intellektuaalinen elämän kulttuurinen ulottuvuus. Sen kokemiseen tai tekemiseen ei välttämättä aina tarvitse ostaa pääsylippuja. Joukkotapahtumana se on myös yhteisöllinen ja kollektiivinen elämys. Taiteilijoille se suo mahdollisuuden tuoda työtään esille suurelle yleisölle.

Taiteiden yö -tapahtumassa ohjelma vaihtelee ja on hyvä perehtyä tarjontaan ennakkoon, mikäli haluaa kohdata juuri jonkun tietyn teoksen tai taiteilijan, sillä tapahtumat levittäytyvät laajasti eri puolille kaupunkia ja ihmisiä on sankoin joukoin liikkeellä. Liikenne sujuu erityisjärjestelyin. Helsinki on paitsi pääkaupunki, myös taidekaupunki ja vuorokaudenajan vaihtuminen yöksi Taiteiden yönä luo valmiiksi muutoksen odotuksen kaupungin tavanomaiseen elämänrytmiin.