Mikä on punahukka?

Lupus erythematosus eli punahukka on autoimmuunitauteihin laskettava tauti. Se jaetaan kahteen päälajiin, joista toinen esiintyy ainoastaan ihoilla, toinen puolestaan useammassa kuin yhdessä elimessä. Iholla esiintyvä muoto (LE Discoides = LED) on yleisempi. Tauti tulee ihon tyvikalvoon ja sen tarkkaa syytä tai alkulähdettä ei tiedetä.

Miten punahukka oirehtii?

Tyypilliset tuntomerkit ovat ihon muuttuminen läiskäiseksi niillä alueilla, jotka ovat herkästi auringonpaisteessa. Aurinko saattaa pahentaa niitä. Yleisimmät paikat punahukalle ovatkin näin ollen päänahka sekä kasvot. Päänahkaan ilmestyessään saattavat hiukset harventua tai kokonaan lähteä pois läiskien alueelta. Läiskät ovat usein punoittavia, niillä on tarkat rajat ja ne ovat muusta ihosta kohollaan. Ne voivat olla parista sentistä useisiin sentteihin läpimitaltaan. Läiskiin voi myös tulla verenpurkaumien näköisiä oireita.

Miten punahukka hoidetaan?

Ensisijaisesti on kiinnitettävä huomiota ennaltaehkäisyyn eli suojautumiseen auringolta. Ihottuman hoitoon käytetään kortisonia. Monesti tarvitaan vahvempia reseptilääkkeitä ja mahdollisesti myös sisäisesti nautittava lääkitys on tarpeen.