Mikä on psykoosi

Psykoosilla tarkoitetaan mielen sairautta, jossa ihmisen kyky arvioida todellisuutta on alentunut. Psykoosi on varsin yleinen sairaus. Nuorista ihmisistä kaksi tai kolme sadasta sairastuu jonkin mittaiseen psykoottiseen jaksoon. Psykoottinen ajattelu ei noudata normaalia logiikkaa, se on joskus hyvinkin vaikeasti käsitettävää tai suorastaan järjetöntä. Psykoottisella ihmisellä on keskittymis- ja muistivaikeuksia. Ajatuksen juoksu saattaa olla nopeutunutta tai normaalia hitaampaa. Hänellä saattaa esiintyä usein aistiharhoja, kuten olemattomien äänten kuulemista.

Psykooseja tunnetaan erityyppisiä

  • Skitsofrenia
  • Harhaluuloisuushäiriö
  • Kaksisuuntainen mielialahäiriö
  • Psykoottinen depressio
  • Skitsoaffektiivinen psykoosi
Tutkijat ovat nykyään sitä mieltä, että psykoosi aiheutuu usean tekijän yhteisvaikutuksen tuloksena. Monenlaiset stressitekijät voivat laukaista psykoosin ihmisessä, joka on sen kehittymiselle altistunut. Altistumiselle saattaa olla pohja biologisissa tekijöissä, esim. perinnöllisyydessä ja toisaalta vaikeissa kasvuolosuhteissa lapsuudessa ja nuoruudessa. Tärkein tutkimusmenetelmä psykoosia tutkittaessa on psykiatrinen haastattelu.

Psykoosiin sairastuminen on koko perheen kriisi. Koko perhe tarvitsee asianmukaista informaatiota, apua ja tukea. Läheisiltä saatu tuki edistää toipumista monin tavoin. Perheeltä saatava tieto edistää hoidon ja kuntoutuksen suunnittelua.

Psykoosista toipuminen on erittäin yksilöllinen asia. Joku toipuu äkillisestä psykoosista muutamassa päivässä lähes ilman hoitoa, toinen taas saattaa tarvita vuosien mittaista hoitoa ja kuntoutusta. Psykoosin hoito ja kuntoutus tapahtuu pääsääntöisesti kotihoitona. Joskus psykoosin puhkeaminen – ensimmäinen tai uusiutuva - tapahtuu niin rajuin ottein, että sairaalahoitoa tarvitaan. Joskus tarvitaan jopa pakkohoitoa, kun potilas itse ei ymmärrä psykoosinsa vaarallisuutta itselleen tai muille.

Lähes kaikki psykoosiin sairastuneet tarvitsevat lääkehoitoa. Lisäksi erilaiset psykoterapeuttiset lähestymistavat ovat olennainen osa lähes kaikkien psykoosien hoitoa. Kun psykoottisuuteen liittyy voimakasta ja pitkäaikaista työ- ja toimintakyvyn laskua, lääkityksen ja psykoterapeuttisen hoidon rinnalle tarvitaan myös kuntouttavia toimia. Niiden tarkoituksena on parantaa sairastuneen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä.