Mikä vesirokko on?

Vesirokko on varicellazoster-viruksen aiheuttama tauti, joka on hyvin helposti tarttuva. Se leviää ilman ja kosketuksen välityksellä ja itää 2-3 viikkoa. Tartuttaminen tulee ennen varsinaista oirehtimista. Virus kuolee nopeasti elimistön ulkopuolella, joten esimerkiksi esineiden välityksellä vesirokko ei pysty tarttumaan ihmisestä toiseen. Lähes jokainen sairastaa joskus vesirokon, yleensä lapsuudessa. Vesirokon sairastaminen jättää immuniteetin, joka kestää koko eliniän. Joskus vesirokon voi sairastaa useamminkin, mutta se on harvinaisempaa. Vesirokkoa on etenkin talvisin ja keväisin.

Oireet

Vartalolle tulee ensin muutamia millimetrin mittaisia punaisia näppylöitä. Ne alkavat nopeasti lisääntyä ja levitä ympäri kehoa. Muutamassa päivässä ne muuttuvat rakkuloiksi ja ne muuttuvat tummiksi ruviksi. Ruvet lähtevät muutamassa viikossa, mutta joistakin rakkuloista jää jälkeen pysyvät arvet. Ihottuma kutiaa usein voimakkaasti, mutta itse vesirokkorakkulat eivät ole kivuliaita. Kuume kohoaa, mutta yleensä pysyy 39 asteen alapuolella. Korkea kuume sekä pahoinvointi tulevat lähinnä oireiksi silloin kun sairastunut on teini-ikäinen tai aikuinen.

Hoito

Usein vesirokko menee ohitse ajan kanssa, itsestään. Lepo on paras hoitokeino vesirokkoon. Jälkitauteja voi seurata, mutta ne ovat harvinaisia. Aivokuumeen saa noin 1/50000 vesirokkoon sairastuneesta. Se puhkeaa muutaman viikon kuluttua vesirokosta. Oireita ovat tajunnan häiriöt, vapinat ja epävarmuus liikkeissä. Aivokuume voi jättää jälkeensä kestäviä hermovaurioita.

Vaarallisin vesirokko voi olla vastasyntyneelle, jos se tarttuu äidistä lapseen. Vesirokon riskit kasvavat sen myötä, mitä iäkkäämpänä ihminen sairastaa vesirokon. Virusta vastaan on kuitenkin olemassa lääke. Sitä käytetään virustulehdusten (esim.vyöruusu) hoidossa. Lääkettä suositellaan myös silloin kun vesirokkoa sairastaa yli 12-vuotias. Lääkitys aloitetaan ihottuman puhkeamista seuraavana vuorokautena. Myös erityisryhmille, kuten syöpäpotilaille, on olemassa vesirokkorokote. Varsinaista lääkehoitoa vesirokkoon ei kuitenkaan ole.