Huono ruoansulatus

Mitä on huono ruoansulatus?

Kyseessä on ruoansulatuselimistön vaikeus käsitellä ihmisen nauttimia ruokia ja juomia. Ruoansulatuskanava on noin yhdeksän metriä pitkä, molemmista päistä avoinna oleva putki. Se pitää sisällään yhden laajentuman ja tämä on mahalaukku. Ruoan imeytymiseen vaikuttavat nautitun ruoan laatu ja määrä, esimerkiksi rasvat ja kuidut hidastavat imeytymisprosessia. Kannattaa muistaa syödä hotkimatta ja pureskella ruoka hyvin. Heti aterioinnin jälkeen ei kannata lähteä harrastamaan raskasta ja nopeatempoista liikuntaa.

Oireet ja syyt

Närästys on yleinen oire huonosta ruoansulatuksesta. Se tuntuu polttavana tunteena rintalastan takana tai vatsan yläosassa. Närästykseen voi liittyä myös happamia röyhtäyksiä, kurkkukipua, ilmavaivoja ja pahoinvointia. Vatsakipu liittyy usein ruoansulatustoimintojen häiriintymiseen. Tämä tuntuu pääasiassa kouristeluna ylävatsassa tiettyjen ruokien ja juomien nauttimisen jälkeen. Tavallisesti kahvi ja tee voivat olla kouristelujen taustatekijöinä. Mikäli vatsa on tyhjä ja ylävatsa on silti kipeä, se saattaa heijastella tulehdusta mahaportista alkavassa pohjukaissuolessa.

Huonosta ruoansulatuksesta johtuva runsas suolikaasu saattaa aiheuttaa myös turvotuksen tunnetta. Runsas lihansyönti ja rasvainen ruoka voivat aiheuttaa joillekin ihmisille ns. ruokakrapulaa. Nautittu ruoka voi tosin olla huonosti sulavaa muissakin tilanteissa, kuin vain vatsan oireillessa. Usein liian suuret tai kiireessä nautitut ateriat saavat vatsan sekaisin.

Hoitomuotoja

Ravintoon kannattaa kiinnittää huomiota, mikäli tuntee kärsivänsä huonosta ruoansulatuksesta. Rasvaiset ja vahvasti maustetut ruoat on hyvä jättää vähemmälle. Tärkeintä on kuitenkin noudattaa tasapainoista ruokavaliota, joka edistää koko ruoansulatuselimistön terveyttä. Yrttilääkintää voi myös hyödyntää. Närästykseen ja sen aiheuttamiin röyhtäyksiin on yleisesti käytetty inkivääriä. Puunjalavalla uskotaan olevan mahalaukkua rauhoittava vaikutus. Jännityksestä johtuviin vatsakipuihin kannattaa kokeilla rosmariinia, sitruunamelissaa ja kamomillaa. Ruoansulatusta edistäviä yrttejä ovat kardemumma, piparminttu ja fenkoli.