Silmälasit

Millaisia silmälaseja on?

Yleensä näkövammaisen tunnistaa nimenomaan silmälasien perusteella. Vahvuudet vaihtelevat suuresti näkötilanteen mukaan: mitä heikompi näkö, sitä vahvemmat/voimakkaammat lasit. Silmälaseja on monenlaisia ja moneen tarkoitukseen sopivia. Yleiseen katseluun lähi- tai kaukonäköä korjaavia, lukemiseen ja tarkempaan työskentelyyn lukulasit/päätetyöskentelylasit. Uudehko keksintö ovat TV:n katselulasit, joissa voimakkuutta voi itse säätää muuttamalla kahden peräkkäin kiinnitetyn linssin etäisyyttä toisistaan.

Näkökyvyn puuttuessa täysin, tai lähes täysin, näkövammainen voi käyttää myös ns. mustia laseja. Ellei näön korjaamiseen vaadita kovin voimakasta korjausta, myös piilolinssit tulevat kysymykseen. Likinäköä pyritään korjaamaan ja lasien käyttöä helpottamaan kaksiteholaseilla. Löydettäessä asiakkaalle sopivat kaksitehoiset lasit, hänen ei tarvitse ostaa erikseen lukulaseja.

Linssien voimakkuudesta ja näkövamman haitta-asteesta riippuen korvausta uusien silmälasien hankintaan voi hakea KELA:lta. Työttömien tai muuten taloudellisissa vaikeuksissa olevien kannattaa kysyä saavatko he sosiaalitoimistosta rahallista apua lasien uusimiseen. Joissakin tapauksissa korvaus koskee myös tiettyä osaa kehysten hinnasta. Mikäli vanhat kehykset ovat vielä hyvät ja käyttökelpoiset, niihin voidaan sovittaa uudet linssit.

Monet keräävät vanhat silmälasinsa kaapin nurkkaan, vaikka niitä ei enää itse voikaan käyttää. Käytöstä poistetut lasit voi viedä silmälasiliikkeeseen tai tiedustella mahdollisia keräyksiä, joilla autetaan köyhien maiden näkövammaisia ym. apua tarvitsevia. Vanhoja silmälaseja ei siis kannata heittää roskiin.

Tärkeät silmien suojavälineet ovat myös hyvälaatuiset aurinkolasit. Nämä eivät kuulu minkään korvausten piiriin, vaikka säästävätkin silmiä auringon rasituksilta ja ovat ehdoton apu monille silmien valoarkuudesta kärsiville.