Litteä LCD-näyttö

Ostanko litteän näytön vai tavallisen putkinäytön?

Nykypäivän trendi on ehdottomasti litteä näyttö. Niiden hinnat ovat pudonneet aika rajusti parin viimeisen vuoden aikana, joten hinta ei enää ole este ostettaessa litteää näyttöä. Jos tiedät, että tulet viettämään paljon aikaa tietokoneen äärellä, on litteä näyttö hyvä vaihtoehto. Niiden kuva ei välky, koska kuvaa ei ”virkistetä” koko ajan kuten perinteisten putkinäyttöjen. Tämän vuoksi LCD-näyttö ei rasita silmiä niin paljon kuin perinteisen putkinäytön kuva. Litteä näyttö vie myös paljon vähemmän sähköä kuin putkinäyttö.

Muutama vuosi sitten puhuttiin, etteivät LCD-näytöt ole sopivia pelikoneisiin. Tämä johtui näyttöjen hitaudesta. Pelit alkoivat ”nykiä”, koska näyttö ei pysynyt pelin perässä. Nykyään on toisin. Tämän päivän litteät näytöt soveltuvat myös pelaamiseen, sillä niiden vasteaikoja on saatu pienennettyä todella paljon verrattaessa muutaman vuoden takaisiin malleihin. Valitettavasti vieläkin on myynnissä kuitenkin poikkeuksia. Kannattaa selvittää ennen litteän näytön ostamista, että paljonko näytön vasteaika on (millisekunteina). Jos mahdollista, myös pyytää ATK-liikkeessä saada testata näyttöä käytännössä. Jos testikoneessa on jokin peli asennettuna, kannattaa sitä kokeilla pelata ja tarkastella pelin toimivuutta.

Kannattaa myös tarkistaa, että onko näytössä perinteinen analoginen liitin (VGA) vai uudempi digitaalinen liitin (DVI). Jos näytönohjaimesi on vanhempaa mallia, siitä tuskin löytyy DVI-ulostuloa. Totta kai myynnissä on DVI-VGA-muuntimia, mutta helpommalla pääsee kun ostaa kerralla sellaisen näytön, jossa on oikea liitin. Jos taasen haluaa ajatella tulevaisuutta, kannattanee ostaa DVI-liittimellä varustettu näyttö ja muunnin vanhaan näytönohjaimeen. Sitten kun päivittää näytönohjaimen, kannattaa ostaa DVI-liittimellä varustettu yksilö.