Mikä on, kun hiukset lähtevät läiskittäin?

Alopecia eli pälvikaljutauti tarkoittaa läiskittäistä hiustenlähtöä. Taudissa päänahkaan syntyy kolikon kokoisia kaljuja alueita. Läiskittäistä hiustenlähtöä esiintyy niin miehillä, naisilla kuin lapsillakin. Tautia voi ilmetä missä iässä tahansa. Arviolta noin 0,5 % väestöstä sairastuu tautiin elämänsä aikana.

Alopeciaa on kolmenlaista tyyppiä. Tavallisin on alopecia areata , jolloin hiuksia lähtee läiskittäin päänahasta. Toisinaan karvoja saattaa lähteä myös muualta kehon alueelta: parrasta, kulmakarvoista, silmäripsistä, käsistä, jaloista… myös kynsissä saattaa esiintyä muutoksia. Alopecia totaliksesta puhutaan, jos kaikki hiukset lähtevät, alopecia universalis tarkoittaa kaikkien kehon ihokarvojen katoamista.

Mistä alopecia johtuu?

Alopecia on luokiteltu autoimmuunisairaudeksi eli sen syytä ei tiedetä. Sen on todettu kuitenkin olevan yhteydessä atooppiseen yliherkkyyteen. Myös valkopälvellä (vitiligo) sekä kilpirauhassairauksilla on arveltu olevan yhteyttä alopeciaan. Osalla potilaista alopeciaa on ollut suvussa. Taudin syytä ei tiedetä, mutta surun tai stressin on arveltu laukaisevan hiustenlähdön ja pahentavan sitä.

Tauti iskee yllättäen, tosin joskus päänahassa esiintyy voimakasta kutinaa ennen hiustenlähtöä. Taudin alussa hiukset tippuvat pois, eikä tilalle kasva uusia, ja hiustenlähtö muodostaa pyöreitä kaljuja kohtia päänahkaan. Päänahka vaikuttaa muuten terveeltä eivätkä läiskät hilseile tai ole tulehtuneita, kuten joissain sieni-infektioissa. Joskus hiukset lähtevät viivamaisesti hiusrajasta (ofiasis -tila). Läiskiä voi olla yhdestä jopa pariinkymmeneen. Myös muu karvoitus saattaa tipahtaa pikkuhiljaa.

Miten alopeciaa hoidetaan?

Pälvi tai ihon muu karvaton kohta paranee yleensä itsestään parin kuukauden sisällä, mutta samaan aikaan saattaa syntyä uusia pälviä. Kokonaan parantuminen voi viedä puoli vuotta tai kymmenenkin vuotta eikä tauti välttämättä parane koskaan. Parantunutkin tauti saattaa uusiutua jossain elämän vaiheessa.Pälvikaljuun ei ole kunnollista hoitoa. Potilas voi kuitenkin kokeilla erilaisia kortisonihoitoja, jos lääkäri niitä määrää. Hoidoilla pyritään usein pysäyttämään hiustenlähtöä. Eräät hoitolaitokset tarjoavat erikoishoitoja ja markkinoilla on monia hiustenkasvua lisääviä lääkkeitä. Kannattaa kuitenkin miettiä, kuinka paljon rahaa on valmis uhraamaan hoitoihin, joiden tuloksista ei ole mitään takeita.

Mitä teen, jos itse sairastun alopeciaan?

Alopecia kaikissa muodoissaan on potilaalle todella vaativa tauti: sen syytä ei tiedetä, sen kestoa ei pystytä määrittelemään eikä siihen ole mitään hoitokeinoa. Lisäksi epämääräisen taudinkuvan selvittäminen itselleen ja läheisille on raskasta.

Tauti huonontaa potilaan elämänlaatua, aiheuttaa ahdistusta ja stressiä eikä ole pelkästään kosmeettinen haitta. Yllättävä hiustenlähtö on raskasta jo ulkonäöllisestikin, erityisesti lapsille ja naisille. Kun hiustenlähtö näkyy selvästi, saattaa peruukin hankkiminen tulla ajankohtaiseksi.Jos itse sairastut alopeciaan, ota yhteys omaan lääkäriisi sekä Iholiittoon, sieltä saat mm. tietoa ja vertaistukea. Jos läheisesi sairastuu, tarjoa keskusteluapua.