Miten kutakin ihotyyppiä hoidetaan?

Hoitotapojen ja -aineiden valinta riippuu ratkaisevasti kunkin ihmisen ihon tyypistä ja iästä. Ihon hoidossa on tärkeää tarkkailla ihossa tapahtuvia muutoksia ja valita hoitoaineet niiden mukaisesti. Seuraavassa on lueteltu tavallisimmat ihotyypit ja niiden hoitomuodot.

Normaali iho

Normaaliksi kutsutun ihon tali- ja hikirauhaset toimivat moitteettomasti, ja ihon pinta on pehmeä ja tasainen. Vaikka iho ei kärsisikään kuivuudesta, rasvaisuudesta tms. niin sitä tulee silti hoitaa huolellisesti ja säännönmukaisesti. Näin pystytään ylläpitämään ihon kosteustasapaino, joustavuus ja estää vanhenemisilmiöiden esiin tuleminen. Hoitotuotteiksi kannattaa valita normaalin tai kuivan ihon miedot vaihtoehdot. Tarvitset vesiliukoisen puhdistusemulsion ja kerran viikossa käytettävää, kevyttä kuorinta-ainetta. Kasvovesi voi olla alkoholiton tai hieman alkoholia sisältävä. Hoitovoide tulee valita iän mukaan, sillä ne sisältävät usein yrttiuutteita, vitamiineja ja vanhenemisilmiöitä estäviä aineita. Kosteusvoide kuuluu jokaisen ihostaan huolehtivan hoitopakkiin, eikä silmänympärysvoiteestakaan koskaan haittaa ole. Myös kasvonaamioita voi käyttää ihon virkistämiseen silloin tällöin. Kauneushoitoloiden hoitomuotoja normaali iho tarvitsee noin 4-6 viikon välein. Hoidot sisältävät yleensä kevyen kuorinnan, hierontaa sekä kosteuttavia tai elvyttäviä hoitoja ja naamioita.

Rasvainen iho

Ihon rasvaisuus johtuu runsaasta talinerityksestä ja sen laadun mahdollisista muutoksista. Usein ihossa on tämän lisäksi epäpuhtauksia, väri on huono ja iho on kiiltävä. Hoidolla pyritään normalisoimaan kiihtynyt talineritys, parantamaan ihon verenkiertoa, poistamaan epäpuhtauksia ja ehkäisemään niiden syntymistä. Ihoa tulee myös suojata ja estää rasvan kiiltoa päiväsaikaan. Mikäli sinulla on rasvainen iho, valitse vesiliukoinen puhdistusmaito ja alkoholipitoinen kasvovesi. Ihon voi kuoria kerran viikossa ja tasapainottaa sitä o/w-hoitovoiteella. Käytä melko kevyttä kosteusvoidetta, joka estää rasvan kiiltämistä. Aurinkoa ottaessa on hyvä valita rasvaton aurinkovoide. Mikäli käytät kasvonaamioita, valitse hiiva- ja savinaamioita, jotka imevät ihon rasvaa itseensä. Hanki myös silmänympäryksille ja kaulalle voidetta sekä mahdollisten näppylöiden varalle antiseptistä paikallishoitoainetta.

Kuiva iho

Kuiva iho kärsii rasvan tai kosteuden puutteesta tai mahdollisesti molemmista. Iho on melko ohut ja voi hoitamattomana tuntua kiristävältä naamiolta ja se saattaa myös hilseillä. Hoidolla pyritään normalisoimaan talineritys ja antamaan iholle puuttuvia rasva- tai kosteusaineita. Hoidolla voidaan parantaa ihon omaa kosteudensitomiskykyä ja parantaa solujen välistä koheesiota. Kuivaa ihoa hoitamalla voidaan välttää ennenaikainen vanheneminen ja suojata ihoa. Kuivasta ihosta kärsivän on hyvä hankkia kotiin täyteläinen puhdistusemulsio tai -voide, kevyt ja voidemainen kuorinta-aine sekä alkoholiton ja yrttipitoinen tasapainottava kasvovesi. Hoitovoiteen on hyvä sisältää vitamiineja, hivenaineita, luonnon öljyjen rasvahappoja ja lesitiiniä. Kosteusvoiteeksi valitaan sellainen, jossa on joko keramiideja tai sfingolipidejä. Kasvonaamioina käytetään voidemaisia vaihtoehtoja ja kaulalle sekä silmänympäryksille on hyvä olla omat voiteensa.

Sekaiho

Sekaihossa ns. T-alue on rasvainen, mutta muuten ihon on kuiva tai normaali. Tästä syystä hoitaminen ei ole helppoa, koska kasvojen alueet vaativat periaatteessa erilaisia hoitoaineita. Hoidolla pyritään tasapainottamaan talineritys koko kasvojen alueella, puhdistamaan iho ja estämään epäpuhtauksien syntymistä. Huokosia pyritään supistamaan, iho pidetään pehmeänä ja verenkiertoa elvytetään. Ihoa pyritään suojaamaan ja estämään ärsytyksiltä. Kotihoitoon kannattaa valita sen ihotyypin tuotteita, jota kasvoissa on eniten. Puhdistuksen yhteydessä meikki voidaan poistaa puhdistusemulsiolla ja erityisen rasvaiset kohdat voidaan sen jälkeen pestä saippuavoiteella. Mikäli sinulla on alkoholipitoinen kasvovesi, voit laimentaa sitä ihon kuivempien osien varalle tai sitten käyttää kahdenlaista kasvovettä. Hoito- ja kosteusvoiteina tulisi käyttää kevyitä, o/w-emulsioita ja kuivemmille kohdille tehotippoja. Ihon rasvaisia osia voi elvyttää savinaamioilla ja kuivia osia voidemaisemmilla naamioilla. Silmänympärys- ja kaulavoiteita ei sovi unohtaa. Kaupoissa on tarjolla sekaiholle omia tuotesarjoja. Kauneushoitolassa sekaihoa hoidetaan tavallisesti ihonpuhdistuksen, hieronnan, kuorinnan, kosteuttavien aineiden ja naamioiden avulla.