Hiustenhoito

Miten hiuksia tulee hoitaa?

Erityisesti monet suomalaismiehet pitävät hiustensa hoitamista melko turhana. Moinen ajattelu ei ole kovin järkevää. Hiukset ovat ensinnäkin merkittävä osa miehen ulkonäköä ja ulkonäöllä on tunnetusti myös psyykkisiä vaikutuksia. Hyvin hoidetut, terveet, kiiltävät ja säännöllisin väliajoin leikatut hiukset huomataan ja ne tuovat itseluottamusta.

Parturissa käynti

Parturissa on hyvä käydä kerran kuukaudessa siistimässä hiuksiaan, vaikka kasvu olisikin hidasta. Siistiminen edistää erityisesti hiusten luontevaa kampaamista tai harjaamista. On myös hyvä oppia erottamaan hyvät ja ei-niin-hyvät parturit toisistaan. Partureita on moneen lähtöön ja valinnanvaraa kyllä riittää. Käytyään asiantuntemattomalla parturilla kannattaa aina kokeilla seuraavalla kerralla toisessa paikassa. Paras vaihtoehto on kuitenkin löytää vakituinen, asiantunteva parturisuhde. Parturin tuntiessa asiakkaan hyvin hän osaa yleensä leikata hiukset parhaiten asiakkaan toivomalla tavalla.

Hiustenpesu ja pesuaineet

Hiuksille ei välttämättä ole hyväksi käyttää samoja hiustenpesuaineita vuodesta toiseen. Pesuaineiden koostumuksessa on ratkaisevia eroja. Muuten hyvältä vaikuttava aine voi esim. sisältää jotakin epäsopivampaa ainetta. Tämän vuoksi kannattaa vaihdella pesuainemerkkiään muutaman kerran vuodessa. Tavallisesti pesuaineeseen on kuitenkin merkitty sopiiko se esim. normaaleille, kuiville, rasvaisille, vahingoittuneille, hauraille tai hilseileville hiuksille ja tätä merkintää kannattaa noudattaa. On erityisiä hilseshampoita, jotka poistavat hilsettä ja ehkäisevät sen muodostumista. Kaupoissa on tapana myydä suuri valikoima myös nk. 2-in-1 –pesuaineita, mutta mikäli vain mahdollista, kannattaa ostaa shampoo ja hoitoaine erikseen. Tällöin hoitoaineella on yleensä parempi nimensä mukainen hoitovaikutus. Hiustenpesun jälkeen kannattaa kuivata hiukset huolellisesti - ellei käytä muotoiluaineita, jotka vaativat märät tai kosteat hiukset. Tavallisesti hiukset ovat koostumukseltaan parhaimmillaan toisena tai kolmantena päivänä pesun jälkeen. Näin ollen on suotavaa pestä hiukset keskimäärin pari kertaa viikossa.

Hiustenhoito- ja muotoilutuotteet

Hiustenhoito- ja muotoilutuotteet on yhteinen nimitys geeleille, voiteille, vahoille, lakoille ja öljyille, joita kuka tahansa voi helposti ostaa kohentaakseen hiuksiaan ja saadakseen näyttämään ne paremmilta. Ei ole kuitenkaan ihan samantekevää, minkälainen tuote omille hiuksilleen sopii ja mitä tuotteita voi käyttää samanaikaisesti. Onkin hyväksi rohkeasti kysyä esim. asiantuntevalta parturilta, mitkä tuotteet kullekin hiustyypille ja -mallille sopivat ja miten niitä käytetään. Se on osa hänen toimenkuvaansa. Kannattaa myös harkita tuotteiden ostamista alan ammattilaiselta, sillä laadukkaissa (ja tavallisesti hieman kalliimmissa) tuotteissa on merkittäviä eroja esimerkiksi supermarketeissa myytäviin. Seuraavassa lyhyesti tuotteiden perusideoita.

Hiusgeelillä tarkoitetaan hyytelömäistä, tavallisesti tuubissa myytävää ainetta, joka levitetään märkiin hiuksiin. Kampaus näyttää tarkoituksellisesti märältä. Geelien kiinnitysvoimakkuudella on eroja. On saatavana erittäin voimakkaasti kiinnittäviä geelejä, jotka eivät kuitenkaan välttämättä ole järkeviä käytössä. On parempi suosia miedompia geelejä. Mikäli haluaa geelejä voimakkaampaa kiinnitystä, on suositeltavaa kokeilla enemmin hiusvoidetta. Geelin kuivuttua voi halutessaan lisätä hiusöljyä. Geelin kanssa ei juuri muita tuotteita käytetä.

Muotoilu- tai hoitovoide ei ole sama asia kuin geeli. Se on voidemaista, tavallisesti vaaleaa ainetta, joka voi olla usein myös muunlaisessa purkissa kuin tuubissa. Voide sopii erityisesti, jos haluaa antaa painavan, mutta kevyemmän vaikutelman kuin geelillä, tai jos hiukset eivät ole liian ohuet. Voidetta on tapana hieromalla lämmittää eli emulgoida kämmenien välissä ennen levittämistä.

Hiusöljy ei kuivu kuten geeli tai voide, ja sillä on vielä vähemmän kiinnitysvoimaa kuin voiteella. Öljyä käytetään pieniä määriä voiteen tapaan ja se sopii yleensä samantyyppisille hiuksille kuin voide.

Hiusvahaa voidaan myydä esim. matalassa muovi- tai metallirasiassa. Hiusvaha (mieluiten vesiliukoinen) on parasta, jos haluaa tarkempaa muotoilua. Vahalla muotoiluvoiteen kanssa saa myös juuripestyihin hiuksiin paremman vaikutelman. Myös vahaa riittää yleensä melko pieni määrä.

Hiuslakka on yleensä suositeltavaa vain ammattilaisten ja asiantuntevien amatöörien käsissä. Sillä saa pysymään kampauksen lähes minkälaisessa asennossa tahansa, mutta tavallisiin muotoihin riittävät muut tuotteet.

Perinnöllinen hiustenlähtö


Myös perinnölliselle hiustenlähdölle eli nk. ”hiusten pakenemiselle” on olemassa jo lääkehoitoja ja hoitoaineita, joista osa miehistä on saanut erinomaisiakin tuloksia. Hoito kuitenkin tehoaa parhaiten mitä aikaisemmassa vaiheessa hiustenlähtöä sen aloittaa ja se todella harvoin tuo jo lähteneitä hiuksia takaisin, lähinnä pysäyttää pakenemisen. Hoitomuotojen käyttö on kasvanut vuosi vuodelta rutkasti.