Kotisynnytys

Voiko kotona synnyttää?

Aiemmin synnytettiin kotona. Sairaalasynnytys oli mahdollista vain isoissa kaupungeissa. Sairaalasynnytykset yleistyivät laajamittaisesti vasta 1960-luvulla. Edelleen monissa maissa synnytetään kotona. Euroopan maista erityisesti Hollanti tunnetaan tavastaan hoitaa synnytykset kotioloissa. Suomessa vain ani harva äiti synnyttää kotona. Synnytys voi käynnistyä ja edetä nopeasti, jolloin synnyttäjä ei ehdi sairaalaan vaan synnyttää kotona. Kotisynnytyksen voi kuitenkin suunnitella etukäteen ja valmistautua synnyttämään kotioloissa. Apua kotisynnytyksen suunnitteluun ja valmistautumiseen saa Aktiivinen synnytys ry:ltä.

Periaatteessa jokaisella äidillä on täysi oikeus valita synnytyspaikakseen myös oma kotinsa. Käytännössä Suomessa kotisynnytyksiin on suhtauduttu jokseenkin kielteisesti. Siksi ammattitaitoisten kätilöiden ja lääkärien saanti kotisynnytykseen voi olla hankalaa. Yksityisiltä kätilöasemilta voi saada apua kotisynnytyksen suunnitteluun.

Kotisynnytyksessä synnyttäjä voi järjestää olosuhteet täysin mieleisekseen. Hän voi käyttää kylpyammetta, suihkua, saunaa. Hän voi synnyttää takkatulen loisteessa tai kynttilänvalossa. Hänen seuranaan on oma perhe. Kotisynnytyksissä vanhempien lasten läsnäolo on luontevaa ja näin lapset tutustuvat heti uuteen perheenjäseneen. Perhettä ei eroteta toisistaan synnytyksen ajaksi. Kotisynnytyksessä äiti voi kokea hallitsevansa synnytystilanteen paremmin kuin vieraassa sairaalaympäristössä. Synnytyksestä muodostuu turvallinen ja läheinen kokemus.

Synnytystä varten sovitut avustajat ovat perheen kutsuttuja vieraita synnytystilanteessakin. Sairaalasynnytyksessä synnyttäjä joutuu intiimissä tilassaan tapaamaan usein lukuisia vieraita ihmisiä, kätilöiden ja lääkärien vuorojen vaihtuessa. Kotisynnytyksessä synnyttäjä synnyttää omassa rauhassaan ja pystyy paremmin säätelemään synnytysympäristöään. Imetys ja vauvanhoito sujuvat usein luontevammin omassa kodissa kuin sairaalaympäristössä. Äiti voi myös levätä toisin kuin sairaalan hälyssä. Usein kuitenkin kotisynnyttäjät kokevat olevansa loistokunnossa heti synnytyksen jälkeen ja osallistuvat vastasyntyneen syntymäjuhlaan täysin rinnoin.

Kotisynnytykset eivät sinänsä ole vaarallisempia kuin sairaalasynnytykset. Kotisynnyttäjällä pitää olla myös nopea mahdollisuus siirtyä sairaalaan, mikäli synnytyksen aikana ilmenee sellaisia ongelmia, joita kotioloissa ei voida riskittömästi hoitaa. Kotisynnyttäjän tulisi olla terve ja raskauden kulun normaali.