Vauvan kanssa ulkomaille

Voiko vauvan kanssa mennä ulkomaille?

Vauva ei tarvitse omaa passia, vaan vauvasta tehdään merkintä huoltajan passiin. Matkaa varatessa on selvitettävä matkakohteen sopivuus vauvan kanssa matkustamiseen. Alueen turvallisuus, terveystilanne, mahdollisesti tarvittavat rokotukset, yöpymispaikan varustelutaso ja ellei halua kuljettaa vaunuja ym. mukanaan, onko alueella mahdollisuus vuokrata välineitä. Matkustustavasta riippuen tiedustele tarkasti vauvanhoitomahdollisuuksia myös matkan aikana esim. junassa ja lentokoneessa.

Mukaan on syytä varata lääkkeitä esim. vatsavaivojen ja kuumeen varalle. Mukaan otetaan myös neuvola- ja Kelakortit. Vauvan ruokailu voi joskus tuottaa päänvaivaa, kun ei olekkaan saatavilla tuttuja ruoka-aineita tai valmisruokia. Vauvanruokapurkkeja on hyvä ottaa matkalle mukaan ainakin sen verran, että ehtii tutustua paikalliseen valikoimaan. Suosituissa matkakohteissa on otettu hyvin huomioon pienetkin matkalaiset.

Rintaruokinnassa olevan vauvan kanssa ei ole ongelmaa maidon saannista. Pullo/mukiruokinnassa olevalle lapselle on hyvä varata mukaan ainakin äidinmaidonkorviketta tai maitojauhetta. Matkakohteesta riippuen vaippoja on saatavilla joko kaupoista tai ainoastaan apteekeista. Myös vauvalle kannattaa ottaa matkavakuutus. Kun selvittää asiat huolellisesti ennen lähtöä, matka sujuu joustavammin ja mukavammin.