Mitä rokotuksia vauvalle?

Rokotukset ovat erittäin tehokas, turvallinen ja halpa keino ehkäistä vaikeita tulehdustauteja. Kun lapseen pistetään taudinaiheuttamiskyvyltään tehottomiksi tehtyjä viruksia tai bakteereita, puolustusjärjestelmään saadaan aikaiseksi eräänlainen muisti, aivan kuin lapsi olisi sairastanut varsinaisen taudin, vaikka itse asiassa tauti jääkin sairastamatta kokonaan.

Suomessa otettiin käyttöön uusi lasten ja nuorten rokotusohjelma 1.1.2005. Tätä ennen synnytyssairaalan ja lastenneuvoloiden rokotusohjelma sisälsi kaikkiaan 14 pistosta ennen kouluikää yhteensä yhdeksän taudin estoon ja muutama tehosterokotus, jotka on annettu kouluiässä. Uuden rokotusohjelman myötä pistosten määrä on vähäisempi, mutta niiden vaikutusalue on yhtä kattava kuin aikaisemminkin. Myös rokotusten haittavaikutusten uskotaan olevan vähäisempiä kuin aikaisemmin uusien yhdistelmärokotteiden myötä. Monessa Euroopan maassa nämä niin sanotut yhdistelmärokotteet ovatkin olleet käytössä jo pitkään.

Lapset saavat rokotusohjelman kautta suojan tuberkuloosia, kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, tuhkarokkoa, sikotautia, vihurirokkoa, poliota ja hemofilus-bakteerin aiheuttamia vakavia infektiotauteja vastaan.

Mitä rokotuksia lapsille annetaan missäkin iässä?

Rokotus tuberkuloosia vastaan, eli BCG-rokotus, annetaan lapselle jo synnytyssairaalassa vastasyntyneenä. 3kk, 5kk ja 12kk iässä lapsi saa yhdistelmärokotteena pistokset hinkuyskää, kukkumätää, jäykkäkouristusta ja hemofilus-bakteerin aiheuttamia infektioita vastaan. Aikaisemmin nämä kaikki ovat vaatineet omat pistoksensa, mutta nyt yhdellä pistoksella voidaan saada suoja kaikille edellä mainituille taudeille. Tehoste annetaan 4 vuoden iässä. 14-18kk iässä lapsi rokotetaan tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan, eli kyseessä on MPR-rokotus, jonka tehoste annetaan 6 vuoden iässä. Ne lapset, joille rokotuksia on alettu antaa vanhan rokotusohjelman mukaan, saavat kaikki loput vielä antamattomat rokotukset kaiken todennäköisyyden mukaan vanhan ohjelman nojalla.

Rokotusten sivuvaikutukset

Yhdistelmärokotuksiin liittyy sivuvaikutuksia, vaikkakin todennäköisesti vähemmässä määrin kuin aikaisemmin annettuihin pistoksiin, eli ennen vuotta 2005, jolloin jokaista tautia varten rokotettiin erikseen. Suurin osa on kuitenkin hyvin lieviä rokotusreaktioita, eli todellisia sivuvaikutuksia on vieläkin vähemmän.

BCG-rokotteen pistoskohtaan ilmestyy märkähaavauma, joka häviää viikkojen kuluessa. Yleensä vuoden ikään tultaessa pistoskohta on enää hyvin himmeänä ylipäänsä havaittavissa. Joskus myös nivusaklueen imusolmukkeet voivat turvota. Oireet ovat rokotuksen onnistumisen merkki eivätkä ollenkaan haitallisia.

Yhdistelmärokotteet on Suomessa vasta otettu käyttöön, joten niiden haittavaikutuksista on suhteellisen vähän olemassa vielä tietoa. Joka tapauksessa rokotteet ovat olleet monessa muussa maassa käytössä jo pitkään, joten haitoistakin ollaan hyvin ohjelman uutuudesta huolimatta Suomessakin perillä. Sivuvaikutukset voivat olla tavallisesti: aristusta pistoskohdassa, lievää kuumetta, joka voi kestää muutaman päivän ja jotkut lapset voivat olla ärtyneempiä kuin tavallisesti tai muuten poikkeuksellisen väsyneitä.