Suomen lähetystöt

Miksi Suomella on lähetystöjä?

Suomen valtiolla on edustustoja ympäri maailmaa. Osa niistä on suurlähetystöjä, osa pysyviä edustustoja kansainvälisissä järjestöissä kuten YK:ssa. Joissakin maissa Suomella on pysyviä konsuleja tai kiertäviä suurlähettiläitä. Niiden kaikkien tehtävänä on kuitenkin valvoa Suomen ja suomalaisten etuja sekä palvella Suomen kansalaisia kyseisessä valtiossa. Niiden tehtäviin kuuluu ulko- ja turvallisuuspoliittisten asioiden hoitamista, kaupallis-taloudellisia tehtäviä sekä kehitysyhteistyötä.

Suomi on solminut diplomaattisuhteet kaikkiaan 170 valtioon. Edustustojen toimintaa säätelevät erilaiset kansainväliset sopimukset sekä suomalaiset lait ja asetukset. Ne eivät voi myöskään toimia kohdemaansa lakien vastaisesti. Esimerkiksi niillä ei ole oikeuksia vapauttaa kohdemaassa pidätettyä tai vangittua Suomen kansalaista tai puuttua tätä koskeviin oikeuskäsittelyihin.

Apua lähetystöistä

Suurlähetystöt voivat auttaa oman maansa kansalaisia erilaisissa virallisissa asioissa kuten passiasioissa, notaaritehtävissä, väestörekisteriasioissa sekä perheoikeus-, kansalaisuus- ja asevelvollisuusasioissa. Suurlähetystöt julkaisevat myös matkustustiedotteita, joissa annetaan matkustajalle tarpeellisia tietoja kohdemaasta. Ulkomailla oleskellessaan suomalaiset voivat Suomen vaalien aikaan äänestää suurlähetystöissä. Ajankohta on yleensä sama kuin ennakkoäänestyksen ajankohta Suomessakin. Lähetystöt hoitavat myös sijoitusmaansa kansalaisten Suomea koskevia asioita kuten viisumien myöntämistä sekä oleskelu- ja työlupa-asioita.Suomalaiset voivat hakea lähetystöistä apua myös moniin ongelmiin kohdatessaan niitä ulkomailla. Siellä voidaan auttaa esimerkiksi sairastumis- ja onnettomuustapauksissa sekä olla yhteydessä omaisiin kuolemantapauksissa. Suurlähetystön puoleen voi kääntyä, jos kadottaa passinsa tai jos on ongelmia saada rahaa pankin kautta. Ne auttavat myös saamaan yhteyden lähiomaisiin erilaisissa hätä- ja kriisitilanteissa.