Mitkä ovat starttirahan saamisen ehdot?

Starttiraha on tuki, jonka yritystoimintaa aloittava yrittäjä voi saada toimeentulonsa turvaamiseksi yritystoiminnan alkuvaiheessa ja sen tarkoitus on edistää uuden yritystoiminnan syntymistä sekä auttaa työllistymisessä.

Starttiraha myönnetään hakemuksen perusteella kokoaikaiseen yrittäjyyteen siirtyvälle työttömälle tai, joka siirtyy palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä yrittäjäksi. Saamisen edellytyksenä on yrittäjäkoulutuksen suorittaminen ja koulutus voidaan suorittaa samanaikaisesti, kun yritystoimintaa käynnistetään. Koulutuksia järjestävät työvoima- ja elinkeinokeskusten yritysosastot, kauppaoppilaitokset sekä muut oppilaitokset ja se on mahdollisuus käydä myös työvoimakoulutuksena, jolloin se on maksuton opiskelijalle. Koulutuksien pituudet vaihtelevat kahdesta viikosta usean vuoden koulutuksiin ja työvoimatoimisto harkitsee päätöstä tehdessään, millainen koulutus on ko. liiketoimintaa ajatellen soveltuvin.

Milloin starttirahaa ei myönnetä?

Tukea ei saa jo alkaneelle yritystoiminnalle, vaan sitä on haettava ennen toiminnan aloittamista. Starttirahaa haetaan työvoimatoimistosta saatavalla lomakkeella, johon tulee liittää suunnitteilla olevan yrityksen toiminta- ja rahoitussuunnitelma. Suunnitelmissa tulee arvioida yrityksen toiminta vuodeksi eteenpäin, tuloineen ja menoineen. Yrityskoulutuksissa opastetaan liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Suunniteltu yritystoiminta tulee olla kannattavaa, eikä se saa aiheuttaa kilpailua alueella olevan muun yritystoiminnan kanssa.

Tukea ei myönnetä samalta ajalta, kun saa palkkaa, korvausta, vuosiloma-ajan palkkaa, irtisanomisajan palkkaa joka ei liity yritystoimintaan tai jotain muuta etuutta, jonka katsotaan riittävän kohtuulliseen toimeentuloon. Starttirahaa ei myönnetä, jos hakija siirtyy työsuhteesta tekemään palkansaajaan rinnastettavana yrittäjänä samaa työtä tai pääasiallinen toimeksiantaja on aiempi työnantaja.

Tukea ei myönnetä, jos saa samanaikaisesti kansaneläke- tai työeläkelain mukaista työttömyys-, työkyvyttömyys-, vanhuus- tai osa-aika eläkettä, Maatalousyrittäjien sukupolvenvaihdoseläkettä tai luopumistukea. Tuen estää myös, jos saa sairasvakuutuslain mukaista, äitiys-, erityisäitiys-, isyys-, vanhempain-, erityishoitorahaa tai sairauspäivärahaa. Kuntoutusrahalain mukaista kuntoutusrahaa, avustusta, työntekijäin eläkelain eläkesääntöjen mukaista kuntoutusrahaa taikka ansionmenetyskorvausta tapaturmavakuutuksen, liikennevakuutuksen tai sotilasvammalain kuntoutusta koskevien säännösten mukaan maksettava etuus, taikka opintotuki estävät starttirahan saamisen.