Amerikkalainen uranuurtaja

Amerikkalainen Henry James (1843–1916) on modernin psykologisen romaanin uranuurtaja. Ulkoisten tapahtumien ja juonen kuljetuksen asemesta hänen tuotannossaan keskitytään henkilöiden mielenliikkeisiin ja heidän toimintansa motiiveihin tietyissä tilanteissa. Monet Jamesin teoksista ovat psykologisia ajatuskokeita. Kirjailija ei ollut varakkaan perheensä ainoa kuuluisuus, sillä hänen swedenborgilainen teologi-isänsä Henry James vanhempi oli 1800-luvun puolivälissä Amerikan tunnetuimpia älykköjä ja hänen veljestään William Jamesista (1842–1910) tuli tunnettu filosofi.

Nuorena James kävi useita kertoja Euroopassa. Hän opiskeli yksityisesti useissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa ja perehtyi kirjallisuuden klassikoihin jo varhain. Aikuisena hän oleskeli enemmän Euroopassa kuin Amerikassa, ja vuotta ennen kuolemaansa hän otti Englannin kansalaisuuden. Paikoista, joissa James on vieraillut tai asunut, kertovat muun muassa teokset The American Scene (1907) Italian Hours (1909).

Jamesin kokemukset Atlantin molemmilta puolilta tuottivat sivujuonteeksi jääneen matkakirjallisuuden lisäksi myös mestariteoksia, joissa käsitellään amerikkalaisen viattomuuden (heikko sivistys) ja eurooppalaisen sivistyksen (rappio) vastakkaisuutta. Daisy Millerissä (1879) kokematon amerikkalaistyttö Daisy löytää omat arvonsa joutuessaan konfliktiin eurooppalaisen sivistyksen kanssa, Eurooppalaisissa (The Europeans , 1878) eurooppalaissisarukset joutuvat peilin eteen etsiessään onneaan amerikkalaissukulaisten luota. Naisen muotokuva (The Portrait Of A Lady ,1881) on yhtä lailla kuvaus Eurooppaan saapuneen amerikkalaisnaisen kokemuksista kuin äkkirikastumisen seurauksista.

Romaanituotantonsa James aloitti teoksella Watch And Ward (1871), ja kaiken kaikkiaan hän kirjoitti niitä parisenkymmentä. Hänen mielestään onnistunein oli The Ambassadors (1903), jossa Mr. Strether kypsyy kunnioittamaan amerikkalaispojan päätöstä pysyä Euroopassa vastoin äitinsä tahtoa.

Jamesin tuotanto käsittää yli sata tarinaa. Ensimmäisenä niistä ilmestyi Continental Monthly -lehdessä julkaistu novelli ”A Tragedy of Errors”(1864). Kuuluisin on pienoisromaanin mittoihin yltävä kummitustarina ”The Turn of the Screw” (1898), joka kertoo kahta riivattua lasta vaalivasta opettajattaresta.

Romaanien ja tarinoiden lisäksi James kirjoitti omaelämäkerralliset teokset A Small Boy And Others (1913), Notes Of A Son And Brother (1914) ja The Middle Years (1917) sekä kaksitoista menestyksettä jäänyttä näytelmää ja artikkeleita muun muassa muista kirjailijoista (esim. Nathaniel Hawthornesta). Jamesin kirjallisista kannanotoista tunnetuin on essee ”The Art of Fiction (Longman’s Magazine 4/1884; Partial Portraits , 1888), jossa hän esittää, että elinvoimainen kertomakirjallisuus edellyttää sisällön ja käsittelytavan vapautta. Kirjallisuutta koskevia näkemyksiä sisältävät myös teoksen Henry James’s New York Editions (1909) esipuheet. Ahkeraksi kirjeenkirjoittajaksi osoittautunut James vaihtoi ajatuksia useiden tunnettujen aikalaisten, muun muassa Robert Louis Stevensonin (1850–1894) ja Joseph Conradin (1857–1924), kanssa. Jamesin kirjeitä on julkaistu useissa kokoelmissa.

Jamesin laajaa tuotantoa on suomennettu niukasti. Saatavilla ovat naisliikkeen varhaisvaiheista kertova Bostonin naiset (The Bostonians , 1886), Eurooppalaiset (The Europeans , 1878), avioeroa ja syrjähyppyjä lapsen näkökulmasta tarkasteleva Mitä Maisie tiesi (What Maisie Knew , 1897), Naisen muotokuva (The Portrait Of A Lady , 1881) sekä perintöä, rakkautta ja raha-avioliittoa käsittelevä Washingtonin aukio (The Washington Square , 1881). Novelli ”Tiedon puu” sisältyy teokseen Aikamme mestarikertojia: 20 kirjailijaa jotka eivät saaneet Nobelin palkintoa (1963, toim. Jarl Hellemann). Kuunnelma ”Ruuvi kiristyy” perustuu Jamesin teokseen ”The Turn of the Screw”.