Mitä on itämainen tanssi?

Itämainen tanssi on peräisin Intiasta ja arabimaista. Vatsatanssia on tanssittu vuosituhansia, sen uskotaan olevan vanhin säilynyt tanssilaji. Tanssijan värikkäät vaatteet ja koristeet kuvastavat tanssijan lämmintä suhdetta äiti maahan. Itämaiseen tanssiin liitetään usein eroottinen lataus. Alun perin naiset tanssivat toisilleen, erilaisten hedelmällisyysriittien yhteydessä. Vasta myöhemmin vuosituhansien kuluessa prostituoidut ottivat tanssin omakseen. Kuuluisin tanssia viettelykeinona käyttänyt tanssija, lienee ollut toisen maailmansodan aikana vakoilijana toiminut Mata-Hari, joka lumosi miehiä keräten näiltä valtion salaisuuksia.

Itämaisen tanssin eli vatsatanssin on todistettu vähentävän masennusta, vahvistavan sekä lantionpohjan lihaksia, että selän lihaksia, parantavan selkärangan liikkuvuutta ja palauttavan luonnollisen hyvän ryhdin. Lisäksi tanssittaessa tukevasti koko jalkapohja alustaa vasten, erilaiset rasitusvammat ovat harvinaisia. Itämaista tanssia voi alkaa harrastamaan tanssikouluissa tai kansalais- tai työväenopiston kursseilla.

Kurssilla opetellaan vartalon hahmottamista tanssien, kehitetään koordinaatio kykyä ja käydään läpi itämaisen tanssin perusliikkeet, joihin kuuluvat: kahdeksikot, perusaskelet, värinät, ympyrät kierrot, käsiliikkeet, lonkanpudotukset ja päänliikkeet. Kursseilla syvennetään tanssin teknisiä taitoja ja liikevalikoimaa. Tanssitekniikassa keskitytään liikkeiden puhtauteen. Itämaista tanssia voi kokeilla myös kotona videon tai kirjan opastuksella. Tietenkään liikkeiden oikeellisuudesta ei saa tarkkaa varmuutta yksin tanssiessa. Mutta perusidean tanssin vaikutuksesta vartaloon voi tuntea, nauttia musiikista ja liikkeistä ilman jännitystä jonka ryhmässä tanssiminen ehkä pinnalle nostaa.

Parhaimmillaan itämainen tanssi on sekä naisenergiaa lisäävää, itsevarmuutta antavaa hauskaa ja sosiaalista toimintaa. Erityisesti tanssitunnin päätteeksi usein tanssittavat naisten piiritanssit lisäävät yhteenkuuluvuutta ja tunnetta että naisilla on paljon yhteistä, kulttuurista, taustoista tai persoonasta riippumatta.